Dostupni linkovi

Zbog glasa i birače na leđa


Milo Đukanović svojim leđima garantuje za svaki glas više koji osvoji opozicija
Milo Đukanović svojim leđima garantuje za svaki glas više koji osvoji opozicija

Kampanja za parlamentarne izbore ne podrazumjeva slanje poruka koje se isključivo odnose na političke, ekonomske i socijalne ciljeve, niti obećanja o budućem boljem životu građana.

Gotovo svaka predizborna kampanja u Crnoj Gori je obilježena i gafovima, pokušajima potcjenjivanja političkih protivnika doskočicama i prerađenim narodnim dosjetkama. Novina je, da su čelnici dijela političkih partija, postali i glumci u predizbornim spotovima.

Jedna od važnijih tema predizborne kampanje je procjena koja će partija ili koalicija osvojiti više glasova. Nadmetanje u osvojenim procentima, koji će biti jasni tek nakon izbornog dana, zahtjeva i davanje garancije.

Suprostavljene političke opcije – opoziciona koalicija „Ključ“ i vladajuća Demokratska partija socijalista, su prve započele gađanje procentima.

Srđan Milić iz koalicije „Ključ“ najavljuje pad Đukanovićeve stranke, a taj rezultat garantuje sopstvenim opstankom u politici:

„Demos, SNP, URA su preko 22 posto, DPS na 37 posto. Evo dajem mu riječ. Ako mi ne budemo u Maleziji imali tri put više glasova nego što ih on (Đukanović) napravi u Plužinama - ja se više politikom baviti neću“, rekao je Milić.

Lider DPS-a Milo Đukanović ne vjeruje u procjene opozicije, pa i on garantuje svojim leđima za svaki glas više, koji osvoji opozicija:

„Ako oni postignu rezultat koji je iznad 15 posto crnogorske biračke javnosti, ja ću svakog njihovog birača na leđima da ponesem, onoga koji bude preko 15 posto“, obećao je Đukanović.

Ubjeđeni da Đukanović griješi, iz koalicije „Ključ“ se pitaju kako će lider DPS-a ponijeti sve one glasače koji budu iznad 15 procenata?

Više ideja je iznio Dritan Abazović iz koalicije „Ključ“:

„Đukanović mora da postane King-Kong, ako hoće na grbači da nosi sve one građane koji budu iznad 15 posto. Već pravimo listu čekanja. Mislim da će morati najmanje 25.000 ljudi da drži na grbači. Kupiću mu kosmodisk“, smatra Abazović.

Nastup Zdravka Čolića muzička podrška ili samo nastup?
Nastup Zdravka Čolića muzička podrška ili samo nastup?

Na Cetinju je usred političke kampanje, održan koncert regionalne zvijezde Zdravka Čolića. Organizator je Opština Cetinje, ne zna se koliko je plaćen koncert u vrijeme predizborne kampanje, ali je na osnovu Čolićeve izjave bilo jasno da je koncert održan da bi se dala a podrška vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista.

Zdravko Čolić je odavno rekao da još od druga Tita, svi znaju da ga politika ne zanima i da ne bi pjevao na političkim skupovima. U Crnoj Gori je to prekršio:

„Čast mi je velika bila večeras, hvala gradonačelniku i gradu. Želim im mnogo uspjeha na narednim izborima. To moram reći jer smo prijatelji. I da idemo nekim 'sigurnim korakom' kako kaže. Ja sam uvjek bio za sigurne korake“, rekao je Čolić.

Odgovor od strane opozicije je stigao u vidu stiha koji je spjevao Dritan Abazović: „Sva njihova pjesma je od bola, ne pomaže im čak ni Čola“.

Mogu li političari biti i glumci? Da li dobro glume, preglumljuju ili šmiraju kako se to stručno kaže, može se ocjeniti gledajući predizborne spotove Demokratskog fronta.

Za sada je najupečatljiviji televizijski spot u kome petorica lidera Demokratskog fronta popravljaju automobil, uprkos prisustvu automehaničara koji simbolizuje vladajuću partiju.

Detalj iz televizijskog spota Demokratskog fronta
Detalj iz televizijskog spota Demokratskog fronta

I sam lider DPS-a se osvrnuo na taj spot cijeneći snagu političke konkurencije: „Ne predstavljaju oni konkurenciju nama. Iz spota vidimo da oni mogu biti samo neka nejaka konkurencija, nekoj automehaničarskoj radionici“, rekao je Đukanović.

Neispunjena obećanja vlasti su takođe predizborna tema opozicije. Simbol neispunjenih obećanja predstavlja izgradnja fabrike čokolade na Cetinju, u kome je inače sva privreda zamrla.

Dritan Abazović je osmislio stih: „U čast Cetinja industrijskog grada, brani ukrajinska čokolada“.

Ad hok politički stihovi u desetercu su dio nastupa i Srđana Milića: „Ko to puši o trošku države, diže rejting na kvrgave krave, i na ovce s plavim jezicima, a otvara česme po selima, telefone i cvikere krade, to sad nažalost, potpredsjednik Vlade.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG