Dostupni linkovi

Uspjeh nezavisnih kandidata u BiH: Građani siti stranačke politike


Nezavisni kandidati za načelnike postigli su značajan uspjeh: Glasanje na lokalnim izborima
Nezavisni kandidati za načelnike postigli su značajan uspjeh: Glasanje na lokalnim izborima

Na lokalnim izborima u BiH nezavisni kandidati za načelnike postigli su značajan uspjeh. Od 38 kandidata koji nisu imali podršku stranaka u osam opština imaju najviše glasova za načelnike.

Analitičari kažu da su birači u ovim opštinama zasićeni neefikasnim politikama velikih stranaka koje su ranije vladale, ali upozoravaju da je ovakvim rezultatom najviše pogođena Stranka demokratske akcije (SDA), jer su većina bivši članovi upravo ove stranke.

Iako iza sebe nisu imali veliku predizbornu logistiku koju su stranke mogle obezbjediti svojim članovima, nezavisni kanidati su ipak uspjeli ostvariti zapažene rezultate.

Tako će, prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK), Muhamed Ramović gotovo sigurno će biti načelnik Goražda. Ramović je ranije bio član Stranke za BiH, potom Saveza za bolju budućnost (SBB), a sada je nezavisni kandidat.

Nakon većine prebrojanih glasova u Zenici nezavisni kandidat Fuad Kasumović, nekadašnji visokopozicionirani član SDA.

Amra Babić osvojila je durgi načelnički mandat, ovaj put kao nezavisni kandidat
Amra Babić osvojila je durgi načelnički mandat, ovaj put kao nezavisni kandidat

Načelničku poziciju u Visokom prema preliminarnim rezultatima zadržat će Amra Babić, koja je prije lokalnih izbora u BiH napustila SDA.

Ibrahim Hadžibajrić ostat će načelnik Općine Stari Grad Sarajevo. On je ovaj put pobijedio kao nezavisni kandidat, što su potvrdili i članovi koalicije SDA-SBB. Hadžibajriću je ovo treći mandat, prvi je dobio kao član SDA, drugi kao član SBB-a, a ovaj kao nezavisni kandidat.

U Bugojnu također ubjedljivo vodi nezavisni kandidat za načelnika Hasan Ajkunić, donedavni član SDA.

Poduzetnik za načelnika

U Kalesiji je u utrci za načelničku poziciju pobijedio nezavisni kandidat Sead Džafić i time je prekinuta dvadesetšestogodišnja vladavina SDA. Džafić je poduzetnik koji zapošljava 350 ljudi i ranije se nije bavio politikom.

I u Bužimu je najviše glasova osvojio donedavni ministar finansija Unsko-sanskog kantona (USK), nezavisni kandidat Zikrija Duraković, nekada član stranke A-SDA.

Slična situacija je u Kneževu gdje vodi Goran Borojević, takođe nezavisni kandidat, koji je donedavno bio član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Upravo zbog činjenice da je je većina nezavisnih kandidata bila ranije u SDA, lider te stranke Bakir Izetbegović prokomentarisao je nakon objave prelimimnarnih rezultata da je to na neki način i njihova pobjeda.

"U većini općina u kojima koalicija SDA-SBB nije zadržala poziciju načelnika tu poziciju nije osvojila niti druga politička opcija. To su redovito bivši članovi SDA i SBB. Na primjer, koalicija od sarajevskih općina jedino nema većinu u općini Stari grad, ali tamo je pobijedio naš bivši član, tako da to nije politički niti ideološki suprotstavljen načelnik", naveo je Izetbegović.

Analitičar Adnan Huskić iz Centra za izborne studije kaže da je pobjeda nezavisnih kandidata ipak poruka birača da su se zasitili politike velikih stranaka.

Adnan Huskić: Građani poslali poruku Stranci demokratske akcije
Adnan Huskić: Građani poslali poruku Stranci demokratske akcije

"Ono što je interesantno da je nekoliko velikih i značajnih sredina od nezavisnih kandidata izgubila upravo SDA. Razloga može biti mnogo. Jedan od njih je što postoji određeno zasićenje ovom strankom tako da se građani odlučuju da daju šansu na lokalnim izborima nekome ko, moram naglasiti, nije ideološki daleko. Dakle, ostaje se unutar tog svjetonazora, ali se u svakom slučaju šalje određena poruka Stranci demokratske akcije u smislu njihovog vođenja politike, prvenstveno nacionalne ako je mogu tako nazvati", ocjenjuje Huskić.

Huskić podsjeća da su istraživanja pokazala da su građani BiH nezadovoljni i vođenjem kampanje i insistiraju na tome da lokalne teme za lokalne izbore ne prednjače u tim kampanjama, a onda se nakon glasanja pokaže da nisu baš vodili računa o tome ko se bavio životnim pitanjima u njihovoj lokalnoj zajednici, a ko visokom politikom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG