Dostupni linkovi

Jobik traži ostavku Viktora Orbana


Viktor Orban na biralištu
Viktor Orban na biralištu

Mađarska nacionalistička partija Jobik pozvala je premijera Viktora Orbana da podnese ostavku zbog toga što referendum o odbacivanju kvota EU za migrante nije uspeo usled nedovoljne izlaznosti glasača.

Predsednik Jobika Gabor Vona rekao je premijeru u mađarskom parlametu da je on oslabio poziciju Mađarske u Evropi održavanjem referenduma koji je propao jer na njega nije izašlo više od polovine Mađara.

"Trebalo bi da ponudite ostavku kao što je to učinio Dejvid Kameron i kao što je to norma u evropskoj politici. Znam da nećete dati ostavku ali biste bar mogli pružiti izvinjenje", rekao je Vona.

Premijer Mađarske najavio je da će podneti ostavku u slučaju negativnog rezultata referenduma o sistemu kvota EU za raspoređivanje migranata.

Mađarima je postavljeno pitanje: "Da li želite da EU može da nameće obavezno naseljavanje nemađarskih državljana u Mađarskoj bez saglasnosti parlamenta?"

Oko 95 odsto izašlih zaokružilo je opciju "ne", ali je samo oko 42 odsto birača izašlo na referendum što nije dovoljno da bi se priznali rezultati.

Orban je izjavio da će podneti ostavku ukoliko pobijedi opcija "da", a ovakav rezultat referenduma daje mogućnost Orbanu da povuče svoju izjavu.

XS
SM
MD
LG