Dostupni linkovi

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini


Tuzlaci izašli na birališta: Treba iskoristiti građansko pravo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Tuzlaci izašli na birališta: Treba iskoristiti građansko pravo

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju sedmi po redu lokalni izbori od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Glasa se na oko pet i po hiljada biračkih mjesta od sedam ujutru do 19 sati naveče, a za naklonost birača bori se ukupno 30.445 kandidata.

Na osnovu čega će građani BiH birati vlast od koje očekuju da riješi njihove osnovne životne probleme? Na osnovu poruka iz izborne kampanje – teško, jer je ona bila više okrenuta velikim temama koje nadilaze opštinske i gradske nadležnosti. To najbolje potvrđuje činjenica da su se u izbornu kampanju uključili najviši entitetski i državni zvaničnici.

Brojni analitičari su ocijenili da političke partije i nezavisni kandidati nisu ponudili kvalitetne programe nego spiskove lijepih želja i najčešće lažnih nada.

Mjesec dana izborne kampanje bilo je vrijeme u kojem su “tekli med i mlijeko”, period u kojem su se otvarali nedovršeni objekti, svečano presijecale vrpce na ulazima zgrada u koje se nakon toga nije moglo ući i puteva kojim se nije moglo kretati.

Ovo je društvo borbe za vlast, ne društvo borbe ideja nego borbe stranačkih interesa koji se kriju iza plašta nacionalnog. Ništa novo i dobro ne možemo očekivati", prenosimo riječi analitičara Esada Bajtala.

Građani BiH, osim 131 načelnika i 10 gradonačelnika, biraju 3.136 vijećnika ili odbornika, od čega 26 predstavnika nacionalnih manjina, zatim 74 opštinska i četiri gradska vijeća u Federaciji BiH (Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg ), 57 opštinskih i šest gradskih skupština u Republici Srpskoj (Prijedor, Bijeljina, Banja Luka, Doboj Zvornik i Trebinje), te Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Na izborima učestvuju 102 političke stranke, 103 koalicije, 171 nezavisni kandidat, 17 lista nezavisnih kandidata, 52 nezavisna kandidata u ime 52 grupe građana i 6 nezavisnih kandidata u ime 6 udruženja građana.

U birački spisak upisano je ukupno 3.263.906 osoba. Građanima BiH koji žive izvan zemlje, omogućeno je glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i putem pošte. Glasačka mjesta su otvorena u Ambasadi BiH u Beču, u Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu i u Ambasadi BiH u Beogradu.

Tokom izborne kampanje zabilježeni su primjeri manipulacije izbornom voljom birača'', ocijenili su predstavnici Koalicije ''Pod lupom'' koja je pratila predizbornu kampanju i nadgledaće regularnost izbora. Oni su registrovali preko 100 skupova na kojim su potencijani birači čašćeni hranom i pićem.

Regularnost izbora će nadzirati oko 70 hiljada posmatrača koje su registrirale političke stranke, nezavisni kandidati i udruženja građana, dok će biti oko 300 međunarodnih posmatrača.

Istraživanje javnog mnijenja Centra za izborne studije pokazalo je da oko 50 posto ispitanika navodi da “nema za koga da glasa i da su svi isti”.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Ahmet Šantić je pozvao birače da izađu i biraju one za koje vjeruju da im mogu donijeti boljitak. Ali, sam predsjednik nema tu priliku, jer kao stanovnik Mostara, preskočiće i ove kao i one izbore prije četiri godine. Izborni zakon BiH čije je dijelove osporio Ustavni sud BiH još uvijek nije izmijenjen, tako ni ovaj put nema izbora u gradu na Neretvi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG