Dostupni linkovi

EU ubrzava ratifikaciju klimatskog sporazuma


Članice Evropske unije (EU) danas su se dogovorile da ubrzaju ratifikaciju globalnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena i globalnog zagrevanja koji je sklopljen u decembru prošle godine u Parizu na konferenciji UN o klimi.

Ministri za životnu sredinu EU saglasili su se da sporazum bude ratifikovan na nivou EU, a da ga članice, ako su pri kraju nacionalnih procedura, ratifikuju istovremeno sa EU ili ubrzo nakon toga, saopštio je Savet EU.

EU se nada da će uspeti da do 7. oktobra ratifikuje sporazum kako bi stupio na snagu pre otvaranja naredne globalne konferencije o klimi u Marakešu 7. novembra.

Evropska unija je, iako je bila medju glavnim pobornicima postizanja tog sporazuma prošle godine u Parizu, sve više zaostajala na planu ratifikacije.

To je posebno došlo do izražaja kada su Kina i SAD, dva vodeća zagadjivača u svetu, ratifikovali taj sporazum 3. septembra.

"Kažu da je Evropa previše komplikovana da se brzo dogovori ... Današnja odluka pokazuje šta je Evropa: jedinstvo i solidarnost kada članice zauzimaju evropski pristup, kao što smo u Parizu", kazao je evropski komesar za očuvanje klime Migel Arijas Kanjete.

Pariski sporazum se delom odnosi na pitanja koja spadaju u nadležnost EU a delom na pitanja za koja su nadležne članice EU, i zbog toga mora biti ratifikovan i na nivou EU i na nacionalnom nivou.

Do sada su sporazum ratifikovale Francuska, Madjarska, Austrija i Slovačka, a više članica privodi taj proces kraju, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Do sada ga je ratifikovala 61 zemlja, čiji je udeo 47,79 odsto u emisijama.

Ako dovoljan broj zemalja ratifikuje sporazum do 7. oktobra, on će stupiti na snagu pre naredne konferenciju UN o klimi (COP22) koja počinje u Marakešu 7. novembra.

To bi omogućilo da se u Marakešu održi i prvi sastanak zemalja potpisnica Pariskog sporazuma, a EU ne bi mogla da učestvuje u donošenju odluka, ako ne ratifikuje sporazum.

XS
SM
MD
LG