Dostupni linkovi

Donji dom parlamenta Švajcarske podržao zabranu burke


Ilustracija
Ilustracija

Poslanici donjeg doma švajcarske Skupštine usvojili su u utorak tijesnom većinom glasova zabranu nošenja tradicionalne muslimanske burke, koju je predložila vladajuća populistička Demokratska unija centra.

Plan desničara Waltera Wobbmanna, koji je vodio uspješnu kampanju za zabranu minareta 2009., još uvjek mora dobiti većinu u gornjem domu parlamenta prije nego što postane zakonski validan.

Da bi zabrana stupila na snagu, odluku donjeg doma, odnosno Nacionalnog savjeta, treba da potvrde i poslanici Savjeta kantona, odnosno gornjeg doma Skupštine.

Istovremeno, pokrenuta je i federalna narodna inicijativa o zabrani burke, koju predvodi švajcarska desnica, posle čega bi mogao da usledi i referendum ako bude sakupljeno dovoljno potpisa.

Desničarski aktivisti formirali su komitet i pokrenuli kampanju sakupljanja potpisa, a za raspisivanje federalnog referenduma o zabrani burke potrebni su potpisi 100.000 građana.

Komitet je saopštio da kampanja i dalje traje, a zakonski rok za sakupljanje potrebnog broja potpisa je 18 mjeseci, dok referendum može biti raspisan u roku od dvije godine.

Rezultati ankete koju je u avgustu proveo dnevni list "Le Matin Dimanche" pokazali su da zabranu burke podržava 71 odsto Švajcaraca.

Nošenje burke dozvoljeno je u skoro svim dijelovima Švajcarske, osim u kantonu Tesen na jugu zemlje, gdje je prije tri godine održan referendum na kojem se većina birača izjasnila za zabranu.

Zabrana je stupila na snagu 1. jula, a za njeno kršenje propisana je novčna kazna od najmanje 100 franaka (90 eura).

U Švajcarskoj živi oko 300.000 muslimana, a žene koje u gradovima nose burku uglavnom su turistkinje s Bliskog istoka.

XS
SM
MD
LG