Dostupni linkovi

Stoltenberg: Nema dupliranja u jačanju odbrane EU i NATO


Jens Stoltenberg na neformalnom sastanku ministara odbrane članica EU u Bratislavi, 27. septembra 2016.
Jens Stoltenberg na neformalnom sastanku ministara odbrane članica EU u Bratislavi, 27. septembra 2016.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost Federica Mogherini ocijenila je utorak u Bratislavi da je u Uniji, nakon talasa kontradiktornih stavova, konačno svima jasno da je prioritet za bezbjednost Evropljana zaštita granica EU i kontrola tokova migracije.

“Jača evropska odbrana čini NATO jačim, zbog toga radimo na tome“ poručila je Mogherini.

U Bratislavi se u utorak održao neformalni sastanak ministara odbrane EU , kojem je prisustvovala šefica diplomatije EU i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini, kao i prvi čovjek Alijanse Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO Stoltenberg izjavio je u Bratislavi da je dogovoreno da jačanje odbrane Evropske unije (EU), gdje neke članice žele formiranje evropske armije, ne bude dupliranje kapaciteta nego jačanje komplementarnih sposobnosti za odbranu.

"Jaka EU čini i NATO jačim. Ministri su danas jasno rekli da nam je potrebna Evropa koja će obezbijediti komplementarne kapacitete sa NATO. Važno je da izbjegnemo dupliranja. Pozdravljam jaču evropsku odbranu jer će ona doprinijeti našoj zajedničkoj sigurnosti", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO istakao je da i sada, kao što je činio i prije referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU, apeluje da se ojača evropska odbrana, poveća i intenzivira vojna saradnja zemalja članica EU, kao i u vojnoj industriji, a da Evropa poveća nacionalna izdvajanja za odbranu.

XS
SM
MD
LG