Dostupni linkovi

Kosovo od SAD dobilo dodatnih 27 miliona dolara


Hašim Tači prilikom potpisivanja ugovora sa USAID-om
Hašim Tači prilikom potpisivanja ugovora sa USAID-om

Predsednik Kosova Hašim Tači danas je sa direktorom Misije USAID na Kosovu Džejmsom Houp (James Hope) potpisao sedmi amandman Sporazuma o grantu za razvojne ciljeve kojim se Kosovu dodeljuju dodatnih 27 miliona dolara.

Tači je rekao da je da sporazum potvrda partnerstva koje Kosovo ima sa SAD u opštem razvoju Kosova, posebno u poboljšanju vladavine zakona, upravljanja, kao i u povećanja investicija i otvaranju novih radnih mesta u privatnom sektoru.

"Zahvalni smo američkoj administraciji i čitavom američkom narodu na konstantnoj i bratskoj podršci kosovskom narodu", kazao je Tači.Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi (Delawie) rekao je da je potpisivanje tog sporazuma "došlo kao konstantna posvećenost pomoći Kosovu da tretira razvojne izazove i napredak prema stabilnijoj evropskoj budućnosti".

"Mi pomažemo Kosovu da poveća napore u borbi protiv korupcije, kako bi se otklonile prepreke u privrednom razvoju, ali i da bi se povećalo poverenje građana u demokratske institucije Kosova. Stabilan razvoj je bila glavna tema Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ove godine. I bilo je potrebno da je zaključimo ovim današnjim događajem, obećavajući svi zajedno da ćemo ispuniti razvojne ciljeve Kosova putem partnerstva i efikasne saradnje, kao i neumornim radom", rekao je Delavi.

Prema saopštenju iz kabineta predsednika Kosova, sedmi amandman Sporazuma granta za razvojne ciljeve je nastavak amandmana osnovnog sporazuma koji su Kosovo i SAD potpisali 9. oktobra 2013. godine, a koji se ostvaruje preko Agencije SAD za međunarodni razvoj USAID. Na osnovu ovog sporazuma, Kosovo je dobitnik donacije za ostvarivanje tri razvojna cilja. Prvi je poboljšanje vladavine zakona i upravljanje koje ispunjava potrebe gradjana, drugi je povećanje investicija u stvaranje radnih mesta u privatnom sektoru, a treći je razvoj ljudskog kapitala.

Kosovo je ukupno do sada od SAD dobilo više od 130 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG