Dostupni linkovi

Ivanov pozvao Ciprasa da poseti Makedoniju


Nema problema koji ne može da se reši i razlika koje ne mogu da se prevazidju: Đorđe Ivanov
Nema problema koji ne može da se reši i razlika koje ne mogu da se prevazidju: Đorđe Ivanov

Makedonski predsednik Djordje Ivanov pozvao je sa govornice Generalne skupštine UN grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da poseti Makedoniju i poručio da nema problema koji ne može da se reši.

Govoreći o sporu oko imena koji više od dve decenije opterećuje odnose Makedonije i Grčke, Ivanov je uputio poziv Ciprasu da bude specijalni gost na samitu lidera Brdo-Brioni, koji će se naredne godine održati u Makedoniji, preneli su danas makedonski mediji.

"Nema problema koji ne može da se reši i razlika koje ne mogu da se prevazidju. Jedini preduslov je da se poštujemo i da kroz dijalog dodjemo do rešenja", rekao je makedonski predsednik u generalnoj denati 71. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Ivanov je pozdravio mere za gradjenje poverenja izmedju Makedonije i Grčke i pozvao na njihovo proširenje i uvodjenje novih sadržaja.

Predsednik Vlade Grčke Aleksis Cipras je o sporu sa imenom s Makedonijom tokom skupa u Njujorku razgovarao s generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom.

Cipras je ponovio da Grčka ima čvrst stav i "crvene linije" o pitanju imena, ali i da ulaže napore da se nadje rešenje za složeno ime susedne zemlje sa geografskom odrednicom.

U razgovoru s Ciprasom, prema grčkim medijima, Ban Ki Mun je pozdravio mere za gradjenje poverenja, koje su dve susedne zemlje dogovorile prošle godine.

Sastanku u Njujorku je prisutvovao i medijator UN u rešavanju spora sa imenom Metju Nimic.

Potpredsednik vlade Makedonije i ministar spoljnih poslova Nikola Poposki, nakon sastanka s ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Kocijasom, izjavio je da je rešenje spora oko imena još daleko, ali da su odnosi dve zemlje poboljšani.

XS
SM
MD
LG