Dostupni linkovi

Vanredno stanje, neredi i suzavac u Šarlotu


RSE

Guverner Severne Karoline proglasio je vanredno stanje u američkom gradu Šarlotu, a na ulice poslao pripadnike Nacionalne garde, pošto se višednevni nemiri ne smiruju, javlja BBC.

Nasilje je eskaliralo tokom druge noći protesta koje su nezadovoljni pokrenuli zbog toga što je policajac ubio tamnoputog muškarca.

Kako saopštavaju gradske vlasti, jedan od demonstranata je u kritičnom stanju zbog napada „civila na civile“, a povređena su četiri policajca.

Policija suočena sa stotinama demonstranata koristi suzavac.

Protesti su izbili nakon što je policajac u utorak usmrtio jednog muškarca u stambenom kompleksu u gradu Šarlot. Policija je saopštila da je ubijeni bio naoružan i da je predstavljao pretnju.

Nekoliko desetina demonstranata je u znak protesta blokiralo auto-put postavljajući svoja vozila i paleći vatru.

Gađali su policiju kamenicama i uništavali su policijska vozila, a policija je koristila suzavac kako bi rasterala okupljene.

Jedan od učesnika protesta govori o motivima zbog kojih se uključio u sukob kaže: "Ja sam tamnoput i kada vidim ovo, mislim: 'svakog momenta kada me policija zaustavi mogu da budem pogođen. Bio naoružan ili ne - dobiću metak'. Broj takvih slučajeva je u porastu. Ljude ubijaju na sve strane. Dakle, ukoliko vam je koža crne boje verovatno ćete biti pogođeni, jer se samo nama to događa."

Ubijeni muškarac identifikovan je kao Kit Lajmon Skot (43).

Policajac koji ga je u njega pucao poslat je na administrativno odsustvo, što je standardna procedura u tim slučajevima.

Portparol policije Kit Tritli rekao je ranije da je policija otišla u kompleks sa nalogom za hapšenje jednog osumnjičenog kada su ugledali muškarca u automobilu, ali to nije bio osumnjičeni za kojim su tragali.

On je izašao iz automobila noseći pištolj, a policajci su ga smatrali pretnjom i najmanje jedan je pucao u njega, navodi policija.

Sukobi građana sa policijom događaju se u jeku predsedničke predizborne kampanje.

Sa turneje na Floridi, oštrom osudom, oglasila se kandidatkinja demokrata Hilari Klinton.

"Još dva imena dodajemo na listu Afroamerikanaca ubijenih od strane policije. To je nedopustivo i potrebno je da postane nedopustivo", poručila je.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG