Dostupni linkovi

Kampanja za referendum: Dodik te treba


Jasna Duraković: Riječ je o propagandi koja na momente podsjeća na Hitlerove metode ispiranja mozga
Jasna Duraković: Riječ je o propagandi koja na momente podsjeća na Hitlerove metode ispiranja mozga

Nedavno objavljeni video "Srpska te treba" čiji je cilj motivisati građane bh. entiteta Republika Srpska (RS) da izađu na referendum 25. septembra, profesori komunikolozi ocjenjuju nacionalističkom propagandom koja promovira separatističku politiku. S druge strane, referendumska kampanja potpuno je zamijenila izbornu, a opoziciju ušutkala, ocjenjuju sagovornici RSE.

Ovako glasi poruka upućena Srbima u RS kojom se pozivaju na izlazak na referendum o 9. januaru danu tog entiteta koji se slavio sve ove godine od rata do danas:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Jasna Duraković kaže za RSE da je u propagandnom smislu ova poruka konceptualno, PR-ovski i vizualno dobro osmišljena, te da udarajući na emocije kroz priču o gubitku oca i rađanju sina baš na krsnu slavu, čista manipulacija građana s ciljem promjene svijesti kod recipijenata.

"Ovakav spot je ciljano kreiran da većini srpskog naroda odgovara jer udara na njihove emocije (takozvani psihološki marketing) i na taj način jača njihov osjećaj pripadnosti, samostalnosti, nacionalnog identiteta i vjerske tj. etničke pripadnosti", navodi Duraković.

Profesorica Duraković ističe da navedeni spot i u komunikacijskom smislu jača ulogu i značaj vizuelnog identiteta.

"I to kroz miks pravoslavne simbolike: pravoslavna crkva kao poglavar i utemeljitelj srpstva, porodice, tradicije i kulture, potom pravoslavno groblje puno palih srpskih junaka u borbi za tu srpsku otadžbinu, uz zvuke pravoslavne liturgije", riječi su Jasne Duraković.

Naša sagovornica ističe da odabir boja u spotu nije puka slučajnost.

"U daljnjem predstavljanju dodatni stimulans nude zaštitne boje crvena i plava kao boje zastave RS-a, simbolički prikazane kao snaga srpske nacije. Zatim imate priču da je žena baš na taj dan donijela svoje čedo, dan koji treba da simbolizira srpsku samostalnost, srpski otpor, ustanak protiv neprijatelja, u ovom kontekstu ja to vidim kao neprijatelji su svi koji nisu Srbi", ističe profesorica Duraković.

Jasna Duraković: Dodik danas i onaj od prije 15 godina nije isti čovjek
Jasna Duraković: Dodik danas i onaj od prije 15 godina nije isti čovjek


Jasna Duraković ocjenjuje da ovakav spot propagira isključivo prosrpsku nacionalističku i separatističku politiku, koja u osnovi i dalje otvoreno zagovara nacionalne, vjerske i etničke podjele, netrpeljivost i diskriminaciju prema nesrbima koji žive u tom entitetu.

Propaganda koja na momente podsjeća na Hitlerove metode ispiranja mozga, kaže Duraković.

"Zato što mi svi znamo da je Hitler bio jedan od najboljih propagandista. On je isklesao tu tehniku ispiranja mozga zajedno sa svojim saradnicima koje je postavio na ključna mjesta da 'ispiraju mozak' uz pomoć kojih je manipulirao i zaista kontrolirao stanovništvo i na taj način dugoročno uništavao intelektualni vrh koji je bio van nacističkih okvira, po principu svi koji nisu moji istomišljenici su neprijatelji", navodi Duraković, te dodaje:

"I danas imate to isto što se dešava, isti sindrom kroz koji prolazi i Dodik (Milorad Dodik). Pa sjetite se samo Dodika od prije 15 godina, to nije bio isti čovjek. Sjetite se samo šta je govorio, kakvu politiku je zastupao i na koji način se politički izražavao, a pogledajte danas."

Komunikolog Mladen Mirosavljević sa Univerziteta u Banjaluci, pak, navodi da je referendumska kampanja potpuno zamijenila izbornu kampanju u RS, te da je Milorad Dodik uspio ovim pitanjem ušutkati i opoziciju koja je, čini se nakon raspisivanja referenduma, potpuno kapitulirala što se tiče izbora.

Mladen Mirosavljević: Referendumska kampanja poklopila je predizbornu
Mladen Mirosavljević: Referendumska kampanja poklopila je predizbornu


"Vladajuća koalicija i SNSD (Savez nezavisnih socijaldemokrata), a samim tim i Milorad Dodik koji je na čelu vladajuće koalicije u RS-u su direktno sve podredili svojoj predizbornoj kampanji i stavili referendum u funkciju svoje predizborne kampanje i time je opoziciju u RS stavio u šah-mat poziciju. Opozicija i njeni lideri koji su se svrstali uz Milorada Dodika i svi jednoglasno podržali referendum sad su se odjednom našli u nezavidnoj situaciji jer je referendumska kampanja poklopila predizbornu kampanju", ističe profesor Mirosavljević.

Mladen Mirosavljević smatra da pomenuti spot neće bitno uticati na stanovnike RS-a da izađu na referendum o Danu RS, no izazivanje straha da će oni koji su zaposleni izgubiti posao ili da će, ukoliko svi ne izađu na referendum, biti pokušaja da se ukine Republika Srpska imati više odjeka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG