Dostupni linkovi

Njemačka: Uhapšen sirijski tinejdžer povezan sa IDIL-om


Migranti na aerodromu u Kelnu, ilustracija
Migranti na aerodromu u Kelnu, ilustracija

Njemačka policija je u srijedu saopštila da je inicijalna istraga o 16 -godišnjaku iz Sirije uhapšenom u izbjegličkom hostelu u blizini Kelna pokazala da je imao kontakte sa nekim ko ima veze sa militantnom grupom "Islamska država" (IDIL).

Još je nejasno da li je tinejdžer, za kojeg je policija rekla da je izgleda nedavno radikalizovan, planirao da izvede bilo kakav napad.

U utorak je policija u Kelnu saopštila da su prvobitni nalazi ukazali na "ozbiljnu prijetnju", ali nijesu dali nikakve detalje.

"Provjera mobilnog telefona mladića dokazala je kontakte sa osobom koja živi vani i koja je povezana sa IDIL-om, a koja je želljela da privoli mladog Sirijca da se pridruži aktivnostima 'Islamske države'".

Njemačka je u stanju pojačane pripravnosti nakon što su militanti napali Francusku u Belgiju ove godine, i ubili više destina civila, a Njemci se posebno pripravni zbog bezbjednosnog rizika koji je sa sobom donio prihvat više od milion izbjeglica i migranata prošle godine.

U julu je "Islamska država" preuzela odgovornost za dva napada u Bavarskoj.

Policija je ovog mjeseca uhapsila tri člana "Islamske države" iz Sirije, koji su u Njemačku stigli preko iste krijumčarske mreže koja je ubacila u Francusku militante IDIL -a, koji su izveli smrtonosne napade na Pariz 13. novembra prošle godine, kada je ubjeno 130 ljudi, ranjeno preko 300.

XS
SM
MD
LG