Dostupni linkovi

Đukanović u GS UN: Preduzeli smo mjere za eventualni prihvat izbjeglica


Milo Đukanović, crnogorski premijer
Milo Đukanović, crnogorski premijer

Crnogorski premijer Milo Đukanović koji učetvuje na 71. zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku, u govoru na Summitu o izbjeglicama i migrantima poručio da je problem izbjeglica i migranata globalno pitanje.

"Iako Evropa, kao i mnogo puta u istoriji, zbog svoje geopolitičke pozicije, ostaje najotvorenija i najranjivija za posljedice konflikata na Bliskom Istoku, Aziji i Africi, a Balkan kao i obično nezaobilazni svjedok procesa u kojima se nađu ljudi bježeći od rata i siromaštva. Česta je konstatacija da nakon Drugog svjetskog rata nije bilo migracijskih tokova sličnih današnjim. I to je tačno. Ali je tačno i da danas postoje snažne međunarodne organizacije čiji se mehanizmi moraju koristiti u rješavanju ovako složenih političkih i humanitarnih izazova" rekao je i dodao:

"Odgovornost za pomoć i prihvat izbjeglica i migranata mora biti ravnomjernije podijeljena" istakao je predsjednik Vlade.

Crna Gora iako mala zna šta znači solidarnost i human pristup, podsjećajući da je u jednom trenutku u Crnoj Gori bilo preko 120 hiljada izbjeglica, što je petina stanovnistva.

Proteklih godina 15.000 izbjeglih i raseljenih iz regiona integrisano je u crnogorsko društvo, kazao je Đukanović.

Crna Gora, objasnio je, nije direktno pogodjena izbjegličkom krizom, ali dodaje da su u skladu sa međunarodnim standardima preduzeli mjere za eventualni prihvat:

"Crna Gora nije do sada direktno pogođena aktuelnim migracijskim rutama. Međutim, preduzeli smo potrebne mjere za eventualni prihvat migranata i izbjeglica u slučaju iznenadnog priliva, u skladu sa svim međunarodnim standardima."

Između ostalog, izrađen je Nacrt Šengenskog akcionog plana, koji će pored pitanja bezbjednosti granica po šengenskim standardima, na adekvatan način obraditi planove za suzbijanje i prevenciju neregularnih migracija, kao i pitanja azila.

Crna Gora izražava spremnost, poručio je Đukanović, da preduzme sve mjere kako bi ostvarila blisku saradnju sa susjedima, sa zemljama moguće destinacije, kao i zemljama porijekla izbjeglica u funkciji što efikasnijeg suočavanja i iznalaženja održivog odgovora na problem izbjeglica i migranata.

"Snažno podržavamo usvajanje globalnog plana za izbjeglice i za migraciju. Izražavamo spremnost da ispunimo svoj dio obaveza i konstruktivno, shodno svojim mogućnostima, doprinesemo međunarodnim naporima da se potvrde principi zaštite izbjeglica i migranata" zaključio je crnogorski premijer.

XS
SM
MD
LG