Dostupni linkovi

Ispred britanskog Parlamenta 2.500 prsluka za spašavanje


Ilustracija
Ilustracija

Kao znak protesta, a s ciljem da ukažu na probleme s kojima se migranti susrijeću, ispred britanskog Parlamenta u Londonu građani su postavili 2.500 prsluka za spašavanje.

Tu svojevrsnu vrstu protesta organizovale su međunarodne humanitarne organizacije i organizacije za ljudska prava.

Protesni skup odobrio je gradonačelnik Londona Sadiq Khan.

Predstavnici organizacija među kojima se nalaze Komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), Međunarodno vijeće za spašavanje (IRC), bivšeg potpredsjendika laburista i ministra vanjskih poslova Velike Britanije Davida Milibanda, te Ljekari bez granica (MSF), te mnogi drugi, ukazali su na to da su 625 prsluka za spašavanje od postavljenih 2.500 koristila djeca.

Oni su istakli kako se od januara 2015. do prošlog mjeseca na putu ka Evropi utopilo ili je nestalo 6.940 osoba.

“Uradili smo ovo kako bi ukazali na veličinu migrantske krize u Evropi”, rekao je Johan Eldebo, politički savjetnik organizacije ''World Vision''. Eldebo je kazao kako žele da se u Njujorku, gdje će danas biti otvoren Samit za migrante i izbjeglice, govori o migrantskoj krizi.

On smatra kako je neophodno ukloniti razloge zbog kojih su ljudi prisiljeni da napuste svoje domove, te ukazao na važnost pružanja podrške migrantima s aspekta obrazovanja i zdravstvenog osiguranja u zemljama u koje dođu.

Prema podacima UNHCR-a za osam mjeseci ove godine u Evropu je preko mora pokušalo da dođe 281.740 osoba.

Nakon što je na snagu stupio sporazum između Evropske unije i Turske zabilježen je pad broja migranata koji su stigli na prostore Grčke.

U januaru je u Evropu pokušalo da ode oko 67.000 migranata, dok je u avgustu taj broj bio smanjen na 3.437.

XS
SM
MD
LG