Dostupni linkovi

Više od 800 migranata greškom dobilo državljanstvo SAD


Ilustracija
Ilustracija

Američka vlada greškom je dala državljanstvo za najmanje 858 migranata koji su bili u procesu deportacije jer su smatrani opasnim za nacionalnu bezbjednost ili je postojala opasnost da pokušaju da izvedu preveru u vezi s imigracijom.

Prema internom dokumentu Domovinske sigurnosti, imigranti su koristili različita imena ili datume rođenja u zahtjevu za državljanstvo SAD, ali te razlike nijesu otkrivene pošto njihovi otisci prstiju nijesu bili u vladinoj digitalnoj bazi podataka.

U izvještaju nisu navedena imena imigranata, ali je generalni inspektor John Roth rekao da potiču iz "zemalja od posebnog interesa" za nacionalnu sigurnost SAD ili susjednih zemalja s velikim procentom pokušaja prevara pri imigraciji.

Zvaničnici Domovinske sigurnosti su identifikovali još 953 čovjeka koji su naturalizovani uprokos nalozima za deportaciju, mada inspektori nijesu uspjeli da ustanove da li su ti imigranti imali otiske prstiju u svojim dokumentima.

U Rothovom izvještaju se navodi da u federalnim bazama podataka nedostaju otisci prstiju za najmanje 315.000 imigranata s nalozima za deportaciju ili kriminalaca u bjekstvu.

Nedostaci su posljedica toga što služba zadužena za nalaženje i deportovanje ilegalnih imigranata nije sistematski dopunjavana otiscima prstiju digitalne dosije imigranata s kojima su agenti dolazili u kontakt sve do 2010. godine.

XS
SM
MD
LG