Dostupni linkovi

Opozicija u Đukanovićevoj vladi: Poboljšali uslove za fer izbore


Milorad Vujović, potpredsjednik crnogorske Vlade
Milorad Vujović, potpredsjednik crnogorske Vlade

Potpredsjednik crnogorske vlade iz redova opozicije Milorad Vujović ocijenio je u ponedjeljak da su uslovi za održavanje fer izbora "povoljniji" nego prije tri mjeseca kada je opozicija ušla u vladu izbornog poverenja radi sprječavanja zloupotrebe državnih resursa u kampanji za oktobarske, parlamentarne izbore.

"Uslovi su poboljšani, ali nisu na nivou da se može isključiti svaka nepravilnost", rekao je Vujović, povodom tri meseca od ulaska opozicionih ministra u vladu na čijem je čelu premijer Milo Đukanović.

Dio opozicije u Crnoj Gori ušao je u maju u vladu izbornog povjerenja čiji je mandat da pripremi uslove za održavanje fer izbora u oktobru i da spriječi izborne zloupotrebe. Pored izvršne vlasti, opozicioni kadrovi su i u javnim preduzećima, kontrolnim tijelima i lokalnim samoupravama.

Potpredsjednik vlade iz redova opozicije je naveo da su tokovi novca "donekle" pod kontrolom opozicije,a da Ministarstvo unutrašnjih poslova radi na čišćenju biračkog spiska.

Vujović je, međutim, ukazao da je otkrivanje zloupotreba "komplikovano", jer se neko potrudio da dobro zamaskira sve zloupotrebe koje su činjene dugi niz godina“.

Kako je rekao proglašenje određenih dokumenata tajnim i nedostavljanje tražene dokumentacije odmoglo je opozicionim zvaničnicima i kontrolorima da dokumentuju neke sumnje.

Vujović je saopštio da su prijavili 27 slučajeva zbog sumnje o zloupotrebama državnih resursa, od kojih je šest procesuirano.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori zakazani su za 16. oktobar.

XS
SM
MD
LG