Dostupni linkovi

Lideri EU u Bratislavi: Moramo pokazati da umijemo sarađivati


Susret lidera EU u slovačkoj prijestolnici
Susret lidera EU u slovačkoj prijestolnici

Šefovi država i vlada članica Evropske unije istakli su danas po dolasku u Bratislavski dvorac na neformalni samit bez Velike Britanije da je ključno da na skupu pokažu jedinstvo, a kako je upozorila njemačka kancelarka Angela Merkel i da pokažu Evropljanima da suočeni sa teškim izazovima umiju da se poprave.

"Pred nama su zadaci koji nisu laki. Stvar je u tome da pokažemo da umijemo da se popravimo. I to u oblasti unutrašnje i vanjske sigurnosti i u otvaranju radnih mjesta. Nadam se da će samit pokazati da želimo da sarađujemo i rješavamo probleme koji muče Evropu", kazala je novinarima u Bratislavi Angela Merkel.

Njemačka kancelarka je kao važnu oblast saradnje navela zaštitu vanjskih granica suočenih s migracijskim talasom i upozorila da EU mora da pojača sigurnost svojih građana.

"Lideri 27 zemalja žele da demonstriraju jedinstvo i pokažu da je EU jedinstveni projekt koji želimo nastaviti. Vodit ćemo vrlo iskrenu raspravu o stanju EU. Vjerujem da ćemo pripremiti plan najvažnijih tema koje ćemo razmatrati narednih mjeseci", kazao je domaćin samita, slovački premijer Robert Fico.

Pred trezvenu i brutalno iskrenu neformalnu debatu na koju je pozvao predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, šefovi država i vlada nastojali su da ublaže neke oštre riječi pred samit, kao što je bio poziv šefa diplomatije Luksemburga Žana Aselborna da se Mađarska izbaci iz EU zato što počinje da se ponaša prema izbjeglicama kao prema zvijerima a ne ljudskim bićima.

XS
SM
MD
LG