Dostupni linkovi

British American Tobacco kupio skoro 40 posto dionica Fabrike duhana Sarajevo


Ilustracija
Ilustracija

British American Tobacco kupio skoro 40 posto dionica Fabrike duhana Sarajevo.Završena je prodaja 39,9 posto dionica Vlade FBiH u FDS-u, a kupac je British American Tobacco, za 42 miliona KM.

Na danas održanoj aukciji na Sarajevskoj berzi kompanija CID Adriatic Investments GmbH (CID) predala je najbolju ponudu za dionice Fabrike duhana Sarajevo d.d. (FDS) u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine.

CID Adriatic Investments GmbH je austrijska investicijska kompanija, a CID-u je sredstva za transakciju osigurala kompanija British American Tobacco (BAT).

Ponuda za 511.478 dionica, što predstavlja 39,9058 posto ukupnih dionica FDS-a, iznosi 83,5 KM po dionici, što je ukupno 42,708.413 KM.

Očekuje se da će prijenos dionica biti zaključen u skladu sa zahtjevima Sarajevske berze te da će CID u narednim danima biti registriran kao vlasnik dionica.

Udruženje dioničara nezadovoljno je ovom transakcijom.

"To je izuzetno niska cijena za sve ono što kupac dobija", rekao je predsjednik Udruženja dioničara Dividenda Halil Čengić nakon informacije da je 39,9 posto dionica Vlade FBiH u FDS-u prodato kompaniji British American Tobacco.

"To je rezultat dogovora premijera Fadila Novalića i jedne grupe koja će za naknadu dobiti na jeftino sve što nije planski biznis u paketu prodaje FDS-a", kazao je Čengić za Klix.ba.

On je dodao da je prodaji na ruku išao i premijer Novalić izjavom da ono što on prodaje "ne vrijedi ama baš ništa", uključujući Fabriku duhana Sarajevo i Sarajevo-osiguranje.

"U cijelom se slučaju treba gledati odluka prodavca, a nipošto odluka kupca koji je znao koliko Fabrika duhana Sarajevo vrijedi. Može se reći da je FDS izašla na dvije trećine cijene koja se može vrlo lako dokazati. Vlada upravo sada priprema prodaju Sarajevo-osiguranja prema istom šablonu", zaključio je Čengić.

XS
SM
MD
LG