Dostupni linkovi

Više od polovine prebrojanih glasova, HDZ relativni pobjednik


Broje se listići, slavlje počinje: Pristalice HDZ-a
Broje se listići, slavlje počinje: Pristalice HDZ-a

Još se prebrojavaju glasovi sa prijevremenih parlamentarnih izbora održanih u nedjelju u Hrvatskoj. Prema do sada prebrojanih preko 50 posto glasova nitko nema većinu, ali HDZ je u solidnoj prednosti pred koalicijom lijevog centra predvođenom socijaldemokratima.

Prema nepotpunim i privremenim rezultatima koje je na 52,03 posto biračkih listića sa 61,91 posto biračkih mjesta 61,91 objavilo Državno izborno povjerenstvo, HDZ dobiva 62 mandata, Narodna koalicija predvođena SDP-om 53, Most 12, Živi zid s partnerima 8, Istarski demokratski sabor 4, lista Milana Bandića sa 2 mandata, a Glavaševi slavonski regionalci jedan mandat. Jedan od tri mandata u dijaspori ide nezavisnom kandidatu Željku Glasnoviću, s dva gotovo sigurno HDZ-u. Sva tri garantirana mjesta za srpsku manjinu dobili su kandidati SDSS-a Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milošević. Nijedna od pravaških opcija nije ušla u Sabor, niti po dosadašnjim prebrojanim glasovima, niti po izbornim anketama. Analitičari najavljuju da bi se u SDP-u moglo pokrenuti pitanje odgovornosti predsjednika stranke Zorana Milanovića za vjerojatni izborni neuspjeh.

Hrvatska treba stabilnu vladu: Predsjednik SDP-a Zoran Milanović
Hrvatska treba stabilnu vladu: Predsjednik SDP-a Zoran Milanović

On se iza ponoći obratio stranačkim kolegama i zahvalio na njihovom angažmanu, ali i kazao kako „valja pričekati do sutra“ i da „Hrvatska treba stabilnu vladu“. Neki analitičari već ocjenjuju kako bi to mogao biti poziv za veliku koaliciju s HDZ-om.

Slavlje u HDZ-u

Relativni pobjednik ovih izbora, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je da se odmah sljedeći dan kreće u razgovore oko formiranja nove hrvatske Vlade, a da garantira da će ona biti „stabilna i europski orijentirana.“ Čelnik Mosta Božo Petrov dao je dvjema velikim strankama rok od 5 dana da se očituju o reformskim zahtjevima koje je Most postavio još prije izbora.

U Državnom izbornom povjerenstvu najavljuju da će osvježavati podatke svakih 15 minuta, a da će službene i potpune rezultate imati u ponedjeljak oko 15 sati. U HDZ-u već slave i najavljuju da bi mogli imati i do 80 mjesta u Saboru, a u SDP-u očekuju da će se razlika između desnog i lijevog centra smanjiti.

Podsjetimo, dopunjene izlazne ankete objavljene nešto prije 20 sati – u koje su uračunati stavovi birača sa samog zatvaranja biračkih mjesta – do kraja su izravnale dva najveća izborna igrača, 'Narodnu koaliciju' predvođenu socijaldemokratima i HDZ. Iako su prve izlazne ankete davale malu prednost lijevom centru, u jednom trenutku su bili izjednačeni – po 57 mandata.

Mirando Mrsić iz SDP-a kazao je da sve očekuje duga noć. "Vjerojatno do ujutro nećemo znati koliko je koja stranka osvojila. Mi imamo nešto više mandata nego na prošlim izborima i vidjet ćemo kako će se stvari razvijati dalje.“ U HDZ-u su sve optimističniji. „HDZ je po ovim rezultatima pojedinačno najjača stranka“, kaže savjetnik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića Davor Božinović.

Pojedinačno najjača stranka: Predsednik HDZ-a Andrej Plenković
Pojedinačno najjača stranka: Predsednik HDZ-a Andrej Plenković

„Mi smo izišli na izbore samostalno i ostvarili smo bolji rezultat nego kada smo išli u Domoljubnoj koaliciji. Sa druge strane SDP na ove izboreje išao u jednoj širokoj koaliciji koja munije donijela nikakvu novu sinergiju. Ja gledam s optimizmom na nastavak večeri.“

Zadovoljni su i u Mostu, kaže njihova čelnica Ines Strenja Linić. „Most je pokazao svoj kontinuitet. Sada je jasno da mi imamo svoje stabilno glasačko tijelo, da su građani prepoznali da smo mi ti koji nosimo promjene.“

Analitičari podijeljeni

Analitičari su podijeljeni. Politolog Berto Šalaj tvrdi da HDZ-ovi rezultati pokazuju da je uspio prebroditi krizu koju je izazvao Tomislav Karamarko. „Ako rezultati budu otprilike onakvi kako nam sugeriraju izlazne ankete, onda se može reći da je ovo veliki uspjeh HDZ-a.Sjetimo se da je HDZ pred mjesec i po dana bio stranka u velikim problemima. Neki mediji i analitičari govorili su o gotovoj pobjedi Zorana Milanovića i SDP-a, ali ako konačni rezultati budu ovakvi – ako uključimo i dijasporu, HDZ je zapravo relativni pobjednik ovih izbora i oni sa ovakvim rezultatima mogu biti vrlo zadovoljni.“

Za razliku od njega, politički analitičar Žarko Puhovski kaže kako je SDP prošao jako dobro, ako se uzme u obzir da je izlaznost bila mala, a da su njihovi glasači manje disciplinirani nego oni desnog centra. Međutim, SDP ima jedan hendikep u sljedećoj fazi, a to su pregovori o sastavljanju većine.

„Čini se da je koalicijski potencijal SDP-a neusporedivo slabiji od HDZ-ovog.“
Most najavljuje da je spreman za razgovore i sa lijevim i sa desnim centrom, međutim i zastupnici Živog zida poželjan su partner. Oni za sada odbijaju koaliciju bilo sa lijevim, bilo sa desnim centrom, međutim analitičari najavljuju da to ne mora tako i ostati.

(Sve o dosadašnjem toku glasanja možete pročitati OVDJE.)

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG