Dostupni linkovi

Kotor kao crnogorski Palermo


Ulaz u stari grad Kotor
Ulaz u stari grad Kotor

Barokni Kotor, grad pod UNESCO zaštitom i turistička meka Crne Gore, u koju se slivaju kruzeri iz čitavog svijeta, nažalost sve više utvrđuje svoj drugi, nepopularni status -centra kriminala i mafijaških obračuna. To je potvrdilo i dvostruko ubistvo u ponedeljak u tom primorskom mjestu i to usred dana. Stoga se sve snažnije postavlja pitanje postaje li Kotor crnogorski Palermo?

"Kotor je postao centar kriminala, centar narko-mafije, centar korupcije, centar svega lošega. Prosto je nevjerovatno da jedan takav grad, koji je na listi UNESCO, koji je kulturna baština čovječanstva, ima i svoju tako tamnu stranu koja je za svaku osudu."

Bile su to riječi uglednog Kotoranina Saše Dendera, arhitekte i kolumniste, koje je za Radio Slobodna Evropa izrekao prije nekoliko mjeseci, nakon niza kriminalnih obračuna u Kotoru. U ponedeljak se, medjutim, dogodilo još jedno, kada je u gradskom naselju Muo bačena bomba. U eksploziji su stradali 28-godišnji Kotoranin Goran Biskupović i njegov tri godine mlađi sugradanin Miloš Bošnjak. Prema policijskim evidencijama, Biskupović je navodno bio blizak takozvanom škaljarskom kriminalnom klanu, dok je Bošnjak, njegov prijatelj, član navijačke grupe, navodno hapšen zbog posjedovanja narkotika.

Sve se dogodilo u sred dana u mirnom dijelu grada, u ulici u kojoj se svakodnevno igraju djeca. To je za Radio Slobodna Evropa posvjedočila mještanka koja živi u neposrednoj blizini mjesta ubistva. Zamolila nas je da joj ime ne pominjemo.

"Bila je to jaka eksplozija, detonacija. Prvo je izbio dim na terasi, to je prvo što sam uočila. Onda sam svoju kćerku vratila što dublje u sobu i krenula napolje. Kako se dim razmakao, kroz živu ogradu sam vidjela da ima tijela i vidjela se krv. Onda se čuo vrisak odozgo neke žene, koja je očigledno izletjela iz kuće iznad. To je bio totalni šok!"

Već mjesecima Kotor, zbog brojnih mafijaških obračuna između dva zavađena kriminalna klana –škaljarskog i kavačkog, koji nose nazive kotorskih naselja, ne izlazi iz fokusa crnogorskih medija i pažnje javnosti. Zabilježene su sve češće pucnjave i vatreni obračuni na ulicama toga grada, na kojima su kriminalci postavljali tajne kamere kako bi nadzirala jedni druge. Sve lošija bezbjednosna situacija bila je povod za brojne policijske racije, privođenje bezbjednosno interesantnih osoba i pretrese njihovih kuća, stanova i lokala. U Kotoru je jedno vrijeme boravila i Posebna jedinica policije. Da je situacija ozbiljna i zapuštena, u mjeri da je nužna sistemska reakcija države i društva, kako Kotor ne bi postao crnogorski Palermo, upozorio je, posjetivši taj grad, novi ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović.

I kada se činilo da su pomaci vidljivi i da se situacija smirila, mafija je ponovo stavila svoj potpis. Velizar Kaluđerović, član parlamentarnog Odbora za bezbjednost iz opozicionih demokrata, to pripisuje činjenici da je vlast suviše dugo ignorisala kriminalna dešavanja u Kotoru.

"Nažalost, ovo su posljedice višegodišnje, da ne kažem višedecenijske zapuštenosti u odgovornom obavljanju državnih poslova i politike, koja je morala da kao jedan od prioriteta ima borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Svjedoci smo da nije proteklo više godina od kada su čelnici izvršne vlasti u Crnoj Gori, maltene, hvalili se time kako Crna Gora nema ozbiljnijih problema u sferi korupcije i organizovanog kriminala."

Na dugogodišnju bezbjednosnu zapuštenost Kotora akcenat stavlja i Kaluđerovićev bivši kolega u parlamentarnom odboru Zoran Miljanić iz opozicionog Demosa, bivši policijski funkcioner. Odgovornost za to što je mafija opet pokazala zube državi, adresira na Upravu policije.

"Naravno da odgovornost snosi Uprava policije. Jednostavno, ponavljanje priče iz mjeseca u mjesec kada se nešto dogodi, po meni postaje nonsens."

Prema Miljanićevim riječima za obračun sa mafijom i poboljšanje bezbjednosnih prilika u Kotoru neophodna je prije svega politička volja vlasti da u to suštinski udje.

"Radi se o jednoj čvrstoj integraciji, možemo slobodno reći, organizovanih kriminalnih grupa, djelova političkih struktura i prljavog biznisa u Crnoj Gori. Tako da ta simbioza, svih tih otudjenih djelova države, policije, biznis sfere, vodi ovakvim slučajevima."

Čeka se izjava: Goran Danilović
Čeka se izjava: Goran Danilović


Večeras se povodom najnovijih dešavanja u Kotoru oglasio ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović. U izjavi za podgoričku TV "Vijesti" otkrio je kako je Vijeću za nacionalnu bezbjednost predložio svoje viđenje rješenja bezbjednosne situacije u tom gradu, ali da njegov prijedlog nije prošao.

"Definitivno ako ministar unutrašnjih poslova ima odgovornost i ako se ona može utvrditi onda on treba da podnese ostavku, ali ja mislim da treba da je podnese predsjednik vlade i treba da je podnese koordinator službi bezbjednosti i svi koji godinama i deciniju prije nego je došao ovaj ministar na ovu poziciju nijesu uradili ništa da se problem Kotora riješi", istakao je Danilović.

Kako je moguće da grad sa 30 hiljada stanovnika, koji može bogato da živi samo od turizma, postane sinonim za nesigurno mjesto u kome pravila života diktiraju kriminalne organizacije, koje se uglavnom čerupaju oko narko plijena? Kotoranka sa početka priče na to odgovara rezignacijom:

"Ljutnja i bijes. Je li moguće da ih je toliko baš briga za sve okolo da ne mogu da riješe tu situaciju. Kotor koji je bio jedan od najbogatijih gradova u Crnoj Gori, koliko znam i u bivšoj Jugoslaviji je bio medju najbogatiji gradovima, došao je na rub bijede. Veliki broj ljudi je na granici siromaštva i nije ništa čudno da omladina jednostavno nema kud nego da ide na tu stranu. Kotor je sam po sebi, spolja gladac, a iznutra jadac, očigledno već dugo vremena."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG