Dostupni linkovi

Kovač: Zagreb od Beograda nije dobio nikakvu informaciju o aferi "Špijuniranje"


Miro Kovač
Miro Kovač

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač izjavio je u nedelju da Hrvatska, uprkos pokušajima da uspostavi vezu sa srpskom stranom, nije dobila nikakvu informaciju o hapšenju osumnjičenog za špijuniranje, dodavši da se trudio da dokuči o čemu se radi, ali da mu nije jasno.

"Koliko god pokušavao uključiti svoje 'mislilo', svoj mozak, ne mogu da shvatim. Ovo je amaterizam. Sve to zajedno su nekakve neuspele pokazne vežbe, koje ne vode nikuda", rekao je Kovač za N1.

On je poručio da je hrvatska vlada ozbiljna, da Hrvatsku čekaju izbori i da joj ovo nije u interesu, već da "želi stabilne dobrosusedske odnose".

Govoreći o odnosima Srbije i Hrvatske, ocenjuje da su oni korektni, a da je ovo "pokazivanje mišića", dodajući da je Hrvatska s drugim susedima smirila tenzije, da je ovo što se događa sa Srbijom iracionalno.

"Umesto loših sapunica i filmova, u ne znam čijoj režiji, treba se uhvatiti posla i početi sa radom. Sad će Srbija početi da Hrvatskoj pokazuje mišiće, pa to nikoga ne zanima", naveo je Kovač.

On je danas rekao da od petka hrvatske vlasti nisu dobile nikakvu informaciju o hapšenju osumnjičenog za špijuniranje uprkos, kako tvrdi, upornim pokušajima da uspostave veze sa srpskom stranom.

"To je neka vrsta farse i komedije, jer kako objasniti da se te informacije puštaju u medije, a da se u hrvatskoj vladi nikakva informacija o tome nije prenela", rekao je Kovač u emisiji TV N1 "Točka na tjedan".

On je, govoreći o protokolu kad se ovakve stvari dešavaju, naveo da je "red da se druga strana obavesti i da se to tiho rešava, bez javnosti".

"U ovom slučaju nisu bila čista posla, jer kao Ministarstvo spoljnih poslova nismo obavešteni. O tome sam pitao (šefa srpske diplomatije Ivicu) Dačića u Bratislavi, ali mi nije dao nikakvu informaciju", dodao je Kovač, zaključivši da je to "loša epizoda jedne sapunice koja traje nedeljama".

XS
SM
MD
LG