Dostupni linkovi

Njemački vicekancelar Gabriel uskoro kod Putina


Sigmar Gabriel, vicekancelar i ministar ekonomije Njemačke
Sigmar Gabriel, vicekancelar i ministar ekonomije Njemačke

Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel uskoro će otputovati u Rusiju radi sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao je Reutersu izvor iz njemačkog Ministarstva ekonomije.

Sa Gabrielom će na sastanak sa Putinom ići delegacija njemačkih poslovnih lidera. Prema navodima izvora, tema sastanka biće trenutna pitanja, posebno njemačko-ruski poslovni odnosi.

Nije objavljen datum planiranog odlaska.

Gabriel je lider njemačke Socijaldemokratske partije (SPD) i ministar ekonomije, a posljednji njemački kancelar iz SDP Gerhard Schroeder, još uvjek je, navodi Reuters, blizak saveznik Vladimira Putina.

Ovaj put bi mogao naglasiti razlike u vladajućoj njemačkoj koaliciji lijevog i desnog centra oko politike prema Rusiji, dok dvoje koalicionih partnera počinju da se sukobljavaju prije parlamentarnih izbora u Njemačkoj iduće godine.

Gabrielov SDP zastupa mnogo pomirljiviju politiku prema Moskvi od one koju ima njemačka kancelarka Angela Merkel i njena Hrišćansko demokratska unija (CDU).

U martu je Gabriel pozvao da se stvore uslovi za ukidanje sankcija Rusiji, uvedenih prije dvije godine zbog aneksije ukrajinskog poluostva Krim i podrške koju Kremlj pruža separatistima na istoku Ukrajine.

Njemački poslovni krugovi takođe su pozivali na popuštanje sankcija Rusiji.

Njemačka kancelarka Merkel je više puta ponovila da će do ukidanja sankcija doći tek kada sporazum iz Minska, iz februara 2015-te, bude u potpunosti primijenjen.

XS
SM
MD
LG