Dostupni linkovi

Erdogan: Nastavićemo borbu protiv svih terorista u Siriji


Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je da će Turska nastaviti borbu protiv svih terorističkih grupa u okviru vladavine prava i da turska vojska postaje sve jača i efikasnija pošto su "izdajnici" uklonjeni iz vojske posle neuspjelog pokušaja puča, prenosi Reuters.

Erdoganovi komentari uslijedili su usred zapadnih kritika zbog vojne ofanzive Turske u Siriji, tokom koje se sirijski pobunjenici uz podršku turskih snaga sukobljavaju sa kurdskom milicijom, koja je u savezništvu sa SAD u borbi protiv "Islamske države" (IDIL).

U utorak je izvor iz turske vojske za Reuters saopštio da nijesu pristali ni na kakav prekid vatre sa kurdskim milicijama na sjeveru Sirije, nakon što su kurdski zvaničnici rekli da se primirje održava.

Posebno je tursko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo da će turska vojska nastaviti svoju operaciju u Siriji sve dok sve vojne prijetnje po bezbjednosti Turske ne budu uklonjene.

Takođe su rekli da su komentari SAD koji traže de-eskalciju sukoba između sirijskih snaga koje podržava Turska i kurdskih boraca, a u vezi meta turska akcije neprihvatljivi i da Ankara očekuje da će dogovor da kurdski borci ostanu istočno od rijeke Eufrat biti ispunjen.

Danas je objavljeno i da je turski tenk pogođen u blizini Džarbulsa u Siriji i da su tri njihova vojnika ranjena, ali se, kako je navela vojska, operacija nastavlja.

Mete turske akcije u Siriji su militanti "Islamske države" ali i kurdske milicije koje se bore protiv militanata IDIL-a.

XS
SM
MD
LG