Dostupni linkovi

Haški sud odbio zahtjev Mladića za izuzeće sudija


Ratko Mladic in Hague Tribunal
Ratko Mladic in Hague Tribunal

Haški tribunal odbio je zahtjev odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića da sudije Alphons Orie i Christoph Flugge budu isključeni zbog navodne pristrasnosti.

Predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius odbio je zahtjev Mladićevih advokata da sudije Orie i Flugge budu izbačeni iz Sudskog vijeća jer su u ranijim suđenjima u Haagu već iznijeli stavove o tome da je Mladić kriv.

"Nakon pregleda podneska, ne smatram da je Mladićeva odbrana prezentirala dokaze koji bi pravilno informiranog i razmunog presuditelja naveli na zaključak da kod sudija postoji pristrasnost", istakao je Agius.

Mladićevi advokati su zatražili i imenovanje novih “nepristrasnih” sudija na mjesto Oriea i Fluggea.

"Suština ovog problema je što su sudije Orie i Flugge unaprijed osudili Mladića i donijeli značajne zaključke o njemu. To ugrožava njihovu mogućnost da budu nepristrasni", navela je odbrana u svom podnesku.

Ratku Mladiću se sudi za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u nekoliko općina imao razmjere genocida, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, javlja BIRN - Justice Report.

XS
SM
MD
LG