Dostupni linkovi

Dodik: Izborna komisija opstruiše referendum


Milorad Dodik predsjednik RS
Milorad Dodik predsjednik RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH da na sjednici u četvrtak ne razmatra zahtjev za ustupanje biračkih spiskova za potrebe provođenja referenduma o Danu Republike Srpske, predstavlja opstrukciju, čime ovo tijelo pokazuje da je u direktnoj funkciji Bakira Izetbegovića.

"CIK je tehničko tijelo i morao je da, na zahtjev ovlaštenih organa - Narodne skupštine Republike Srpske i Komisije za sprovođenje referenduma, stavi na raspolaganje spiskove. Sve drugo je opstrukcija", rekao je Dodik novinarima u Zvorniku.

Predsjednik RS kaže da očigledno postoji sinhronizacija nekih faktora u smislu da Izetbegović pokrene pitanje pred Ustavnim sudom BiH, čiji je predsjednik doskorašnji potpredsjednik SDA i koji može da donese određenu odluku, nakon čega će CIK reći da nema razloga da dostavi biračke spiskove.

"CIK je bio dužan da već dostavi ažurirane spiskove. To nije tijelo koje se bavi politikom i koje bi moglo na političke zahtjeve da reaguje na ovaj način", rekao je Dodik.

Ustavani sud BiH saopštio je da je održavnje referenduma o danu RS protivzakonito.

Dodik je izjavio i da odluka Narodne skupštine o referendumu o Danu Republike treba da se sprovede u svim opštinama, uključući i Srebrenicu.

Dodik je rekao da je čuo kako je načelnik Srebrenice Ćamil Duraković "pokušao da kaže da neće poštovati odluku o referendumu".

"Verovatno ćemo se time baviti kasnije, ali ćemo se sigurno baviti. Više nikada niko u RS neće biti u mogućnosti da ne poštuje organe vlasti RS, zvao se on i Ćamil Duraković. Naći ćemo instrumente za tu vrstu priče", rekao je predsednik RS novinarima u Zvorniku.

On je naveo da će se nepoštovanje odluka Narodne skupštine "vjerovatno, u vremenu koje dolazi, proglasiti krivičnim djelom".

XS
SM
MD
LG