Dostupni linkovi

Biden: SAD nemaju interes da štite Gulena


Joe Biden I premijer Turske Binali Jildirim
Joe Biden I premijer Turske Binali Jildirim

Potpredsjednik SAD Joseph Biden pozvao je turske vlasti da budu strpljive u slučaju imama Fetulaha Gulena. On je tokom sastanka s visokim turskim zvaničnicima u Ankari, rekao da proces izručenja taži dosta vremena i potvrdio spremnost Washingtona za saradnju.

" Mi saradjujemo s turskim ekspertima na obradi dokumentacije i dokaza koji su poslati američkom sudu ", kazao je Biden na press konferenciji s premijerom Binalijem Jildirimom i dodao da SAD nemaju interesa da štite nikoga ko ugrožava "sigurnost njihovih saveznika".

Turski zvaničnici, medju kojima i predsjednik Redžep Tajip Erdogan, ponovo su pozvali SAD da što prije izruče Gulena koji od 1999. živi u Pensilvaniji, u dobrovoljnom izgnanstvu. Američki potpredsjednik kategorično je odbacio tvrdnje da su SAD imale saznanja o planiranju puča u Turskoj 15. jula.

Turska će vjerovatno iduće sedmice uputitit SAD zahtjev za izručenje Fetulaha Gulena, izjavio je u Ankari ministar pravde Bekir Bozdag.

Turska Gulena smatra organizatorom neuspjelog puča od 15.jula, ali nije do sada, u zahtjevu za izručenje, stavila to objašnjenje.

XS
SM
MD
LG