Dostupni linkovi

CIK sljedeće sedmice o zahtjevu RS-a


Članovi CIK-a, ilustrativna fotografija
Članovi CIK-a, ilustrativna fotografija

Članovi Centralne izborne komisije (CIK) BiH sljedeće sedmice trebali bi donijeti odluku o zahtjevu RS da joj dostave centralne biračke spiskove građana RS i Distrikta Brčko za održavanje referenduma o danu RS koji bi trebao biti održan 25. septembra, saznaje 'Dnevni avaz', a prenosi Fena.

Na Kolegiju ovog državnog tijela o tome uopće nije raspravljano, potvrđeno je.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Ahmet Šantić kazao je da Kolegij nije zauzeo nikakav stav te da ovo pitanje zasigurno ove sedmice neće biti tretirano.

"Na Kolegiju CIK-a nije bilo riječi o zahtjevu Komisije za provođenje referenduma u RS. Pravna služba dobila je nalog da pripremi prijedlog mogućih rješenja vezano uz ovaj predmetni zahtjev. Mi ćemo se o tome očitovati kada se, eventualno, steknu uslovi. Za sada se još nisu stekli uslovi za donošenje odluke, a kada će biti, o tome će se Komisija odrediti. Ove sedmice vjerovatno neće", kazao je Šantić.

Najavio je i da će u četvrtak biti održana sjednica ovog tijela, na kojoj će članovi donijeti konačnu odluku o Centralnom biračkom spisku za redovna biračka mjesta u pogledu lokalnih izbora, ali da neće biti riječi o referendumu.

XS
SM
MD
LG