Dostupni linkovi

Slobodan Milošević u novoj Vladi Srbije


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Polemika je na kratko utihnula, ali lik i delo Slobodana Miloševića nastavlja da talasa Vladu Srbije tek što je "rekonstruisana". U javni okršaj povodom tvrdnji da bivši predsednik SRJ nije odgovoran za ratove devedesetih, uključuje se sve više ministara. Na jednoj strani su oni koji smatraju da Milošević, uz rehabilitaciju, zaslužuje i spomenik i ulicu u Beogradu, dok drugi podsećaju na pogubnost njegove politike.

Čega se pametan stidi, lud se ponosi”, sumira politikolog Duško Radosaljević.

Priča o Miloševićevoj "nevinosti" pokrenuta je u medijima, informacijom koju je objavio britanski novinar Nil Klark, da je sudsko veće u procesu bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću utvrdilo da nema dovoljno dokaza da je Slobodan Milošević bio deo zajedničkog poduhvata u cilju čišćenja teritorija od nesrpskog stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Iako su i zvaničnici Tribunala i pravnici poručili da to ne znači da je Milošević oslobođen odgovornosti za ratove, te da sud u odnosu na njega nije doneo nikakav zaključak, niti se bavio njegovom krivicom tokom suđenja Karadžiću, za dvojicu ministara u Vladi Srbije Ivicu Dačića i Aleksandra Vulina, koji su '90-ih bili deo Miloševićevog režima, ovo je bilo dovoljno da konstatuju da je nevin i da je njegova politika bila ispravna.

"Haški tribunal dobije zadatak da nas pomiri, zemlje u regionu, da nas stavi u jednu ravan. To nije uspeo. E pa kada takav Tribunal prizna da Milošević nije učestvovao u organizovanom zločinačkom poduhvatu onda vam to govori koliko je srpski narod bio i pravedan i koliko je naša politika bila ispravna.”

Vulin se ovako nadovezao na poruku šefa diplomatije Ivice Dačića da je ‘Haški tribunal priznao da nema krivice Srbije u ratnim zločinima’.

To što on govori nije tačno. To je jedna obična laž”, podvlači dramska spisateljica Biljana Srbljanović.

Politika Miloševićevog režima, ukazaće oni koji su se devedesetih protiv nje borili, završena je uz hiljade i milione ubijenih i raseljenih u međunarodno presuđenom zločinu genocida, dok su građani Srbije živeli u represiji, potpunoj izolaciji i siromaštvu. Umesto raskida sa takvom politikom, u Srbiji suprotno zagovara čovek, iz jedne od najvažnijih ministarskih fotelja.

Biljana Srbljanović
Biljana Srbljanović

Dozvoljavati funkcioneru koji ima kontakte sa ostalim zemljama, pre svega u regionu, koje su ispaštale zbog Miloševićeve politike, a onda i šire od toga je potpuno neodgovorno. Ne samo sa njegove strane, nego od strane premijera”, ocenjuje Biljana Srbljanović.

Dosipanje soli na ranu

Aleksandar Vučić se ovim povodom, uz poruku da za takve stvari nema vremena i da mu "ne pada na pamet da živi u devedesetim", nije javno odredio. Zagovornicima rehabilitacije Miloševića odgovorila je ministrka Zorana Mihajlović.

"Ja sam 5. oktobra bila ispred skupštine i vikala ‘gotov je’. I ne mislim ništa lepo o režimu Slobodana Miloševića, koji je sa ostalim nacionalistima na svim stranama prouzrokovao samo rat i ljudske patnje", rekla je ministarka građevinarstva.

Usledio je oštar odgovor Aleksandra Vulina, dok je funkcioner socijalista Milutin Mrkonjić, čija kancelarija i danas izgleda kao, kako sam kaže, muzej Slobodana Miloševića, najavio da će još jednom pokrenuti inicijativu za podizanje spomenika bivšem predsedniku SRJ. U tome ga je podržao i Ivica Dačić.

Oni to rade zato što im se može, zato što ne odgovaraju nikome osim sudu svoje partije i svoje političke opcije. Nije ih uopšte briga da li će svojom izjavom da sablazne nekog političkog saradnika, protivnika se stide još manje. To je stalno podilaženje najnižim ukusima svoga biračkog tela i dolivanje ulja na vatru i soli na ranu”, navodi Duško Radosaljević.

Slobodan Milošević bio je, nezvanično, i tačka dnevnog reda na sednici Vlade, a ministri koji se zalažu za njegovu rehabilitaciju navodno su dobili packe od premijera. Rasprava je utihnula, ali tek na kratko. U okršaju sa drugim ministrom koji se devedesetih sa DOS-om suprotstavljao Miloševiću Rasimom Ljajićem, Ivica Dačić tvrdi da ih premijer nije kritikovao zbog polemike o nevinosti bivšeg predsednika, te demantuje da trаži njegovu rehаbilitаciju.

Stranka Rasima Ljajića to govori, svi se oni kriju iza Vučića. To bi bilo isto kao kada bih obnovio svoj zahtev iz 2000. za smenu Ljajića jer je u čitulji Aliji Izetbegoviću rekao 'dragi predsedniče'. Moj predsednik je barem bio Milošević", rekao je Dačić.

Rasim Ljajić
Rasim Ljajić

Rasim Ljajić odgovara da je reč o najprizemnijim optužbama i da nikada nije krio da je kratko bio član stranke nekadašnjeg predsednika BiH Alije Izetbegovića. I tada i sada se, kaže, borio protiv nacionalizma.

Borio sam se protiv Slobodana Miloševica i bio sam član DOS-a. Koliko god da sam doprineo njegovom padu, na to sam veoma ponosan. Ja ne moram da budem u vladi ako je cena podrška Miloševiću", rekao je Ljajić.

Oštre osude inicijativa za rehabilitaciju, te podizanje spomenika i imenovanje ulica stigle su i iz opozicije, Demokratske stranke, Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Socijaldemokratske omladine.

Biljana Srbljanović, međutim, navodi da oni nisu oslobođeni odgovornosti za rehabilitaciju Miloševićeve politike, ukazujući na Deklaraciju o političkom pomirenju koju je sa Dačićem 2008. godine potpisao tadašnji predsednik Srbije i lider DS-a Boris Tadić.

To pomirenje je bilo bezuslovno tako da SPS nikakvu odgovornost nije morao da prizna. I naravno da su sve te stvari zbog kojih je i bilo istorijskog raskola između opozicije devedesetih i samog Miloševića dozvolile da se to perpetuira do te mere da sada Dačić i Vulin, bivši funkcioneri ozloglašenih režima, imaju itekako visoke položaje i mogu da govore takve neistine”, ocenjuje ona.

Onaj koji bi u tome jedini mogao da ih speči drži se, barem javno, po strani.

Političko okruženje predsednika Vlade Srbije jedno je od onih koje stvara najveću političku konfuziju u ovoj zemlji tako da ne treba očekivati od onoga ko u jednoj ruci nosi vatru, a u drugoj slamu da će ići i druge miriti”, kaže Duško Radosavljević.

Iz Inicijative mladih za ljudska prava poručuju da neće dozvoliti da "spomenik poslednjem gospodaru rata sa naših prostora bude postavljen u Beogradu".

Ukoliko do toga dođe, naša obaveza je da ga srušimo. To nije vandalizam, nego odbrana demokratske i evropske Srbije”, navode iz Inicijative mladih.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG