Dostupni linkovi

Plenković poziva na izmenu zakona Srbije o ratnim zločinima


Andrej Plenković
Andrej Plenković

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković rekao je da će Hrvatska "zaštititi pravnu sigurnost hrvatskih branitelja," i da neće dopusiti da je Srbija "kontinuirano provocira."

On je povodom navoda hrvatskih medija da je na graničnom prelazu sa Srbijom greškom priveden hrvatski državljanin Zdravko Hlobik, koga su srpske vlasti zamenile sa njegovim imenjakom za kojim tragaju zbog optužbi za terorizam za vreme rata u Hrvatskoj, rekao da "najnovija hapšenja pokazuju da se to pitanje mora rešiti," prenosi Hina.

HDZ će tražiti izmenu zakona Srbije o procesuiranju ratnih zločina, rekao je Plenković.

"Hrvatska, a osobito buduća HDZ-ova vlada neće dopustiti da Srbija kontinuirano provocira", rekao je Plenković na predstavljanju kandidata 9. izborne jedinice njegove stranke u Zadru, navodi Hina.

"Moramo insistirati da se to pitanje reši", rekao je on, pozivajući Srbiju "da spusti tonove, da otvorimo dijalog", navodi hrvatska agencija.

Na pitanje da prokomentariše izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića o Hrvatskoj, Plenković je kazao da je Hrvatska članica Evropske unije, da je ispunila visoke kriterijume i standarde, najviše koji se očekuju od evropskih zemalja kad pristupaju u EU dok je Srbija " tek na tom putu" i predstoji joj, kako kaže, "pravo suočavanje s prošlošću".

XS
SM
MD
LG