Dostupni linkovi

Šef kampanje Donalda Trumpa, Manford podnio ostavku


Zvanična izjava o ostavci Paula Manforta
Zvanična izjava o ostavci Paula Manforta

Paul Manafort, šef kampanje republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, u petak je podnio ostavku.

"Manafort je jutros podnio ostavku na svoju poziciju u kampanji, a ja sam je prihvatio.Zahvalan sam na njegovom izuzetnom doprinosu, pogotovo u dijelu procesa delegiranja tokom republikanske Konvencije. Paul je pravi profesionalac i želim mu sreću", rekao je Trump nakon što je primio Manafortovu ostavku.

Ostavka stiže u vrijeme promjene šireg vodstva u Trampovoj kampanji a nakon što je ukrajinski Nacionalni antikorupcijski biro objavio u petak dokumenta koji pokazuju da je šef izbornog štaba predsjedničkog kandidata republikanaca Donalda Trumpa krajnji korisnik ranije pomenute islate 12,7 miliona dolara.

Agencija Associated press objavila je ove sedmice da je šef Trumpovog štaba Paul Manafort pomagao nekadašnjoj vladajućoj ukrajinskoj Partiji regiona da tajno prebaci 2,2 miliona dolara za dvije lobističkle firme u Vašingtonu, što je Manafort kasnije demantovao.

Ukrajinski Nacionalni atikorupcijski biro, koji je osnovan 2014., ispituje crne fondove proruske Partije regiona koji su korišćeni u razne namjene.

Ta služba je danas objavila 19 strana zapisa u kojima se nalazi 22 unosa u kojima je Manafort naveden kao konačni korisnik fondova u ukupnom iznosu od 12,7 miliona dolara, ali i navela da se ne može dokazati da je Manafort zaista primio taj novac pošto su se drugi ljudi, među kojima i istaknuti poslanik Partije regiona, potpisivali umjesto njega.

Među rukom zapisanim navodima su unosi poput "plaćanja za Manafortove usluge" ili "ugovorna isplata za Manaforta".

Manafort i njegov zamjenik Rick Getes su radili za Partiju regiona nekadašenjg predsjednika Vikotra Janukoviča koji je svrgnut poslije protesta 2014. godine.

Manaforta će na mjesto šefa predsjedničke kampanje Donalda Trumpa zamijeniti Steve Bannon, a Kellyanne Conway će biti menadžerica kampanje.

XS
SM
MD
LG