Dostupni linkovi

Zahtjev Incku da zabrani referendum


Bošnjački predstavnici u RS na konferenciji za medije povodom referenduma
Bošnjački predstavnici u RS na konferenciji za medije povodom referenduma

Bošnjački predstavnici u vlasti u Republici Srpskoj održali su sastanak u srijedu u Banjaluci sa kojeg su poručili da očekuju da će referendum o Danu RS biti spriječen i da neće biti održan. Zatražili su od OHR-a da reaguje i zaštiti Dejtonski mirovni sporazum.

Na sastanku bošnjačkih predstavnika, koji je simbolično održan u palati Republike Srpske, usvojeni su zaključci kojima se jasno zahtijeva od Visokog predstavnika da zabrani referendum koji bi trebao biti održan u Republici Srpskoj 25. septembra. Entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić rekao je da su usvojeni zaključci u tom pogledu upućeni svim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama „od kojih očekujemo snažnu i odlučnu reakciju na sprečavanju antidejtonskih i antiustavnih djelovanja.

„Isto tako obavijestićemo i predstavnike međunarodnih organizacija, važne ambasade u BiH, a prije svih njih Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira i Visokog predstavnika, koji imaju najveću odgovornost u ovom trenutku da spriječe eskalaciju i radikalizaciju prilika u BiH. Ukoliko u dogledno vrijeme ne bude reakcije, mi ćemo poduzimati i dogovorili smo i naredne korake o kojima ćemo govoriti kada dođe vrijeme.“

Osim OHR-a, Salkić je dodao da očekuje i od nadležnih policijskih agencija, tužilaštava i sudova da rade svoj posao i da preduzmu korake zbog neprovođenja i negacije odluka Ustavnog suda BiH kao i zbog preduzimanja koraka za destabilizaciju.

„Očekujemo da Centralna izborna komisija BiH ne dozvoli korišćenje biračkih spiskova u svrhu održavanja ovog antidejtonskog i antiustavnog referenduma, jer bi samim tim i članovi CIK-a i opštinskih komisija bili sudionici ovog antidejtonskog djelovanja i podložni krivičnom zakonu u smislu člana 239“, rekao je Salkić dodavši da bi posljedice održavanja referenduma bile anarhija i neizvjesna budućnost.

„Bojimo se, ukoliko se referendum održi, da se Bosna i Hercegovina usmjerava na jedan potpuno drugi kolosijek, gdje nećemo biti sigurni u ono što će se desiti sutra. Ako se referendum ne održi, uvjeren sam da će BiH snažnije nastaviti put evropskih integracija, moći ćemo provoditi reforme. Ono što je najvažnije, zadržaćemo mir, pojačati i poširiti stepen suživota, tolerancije i razumijevanja među građanima“, naveo je Salkić.

U OHR-u i dalje ne najavljuju jasno kako će reagovati u cijeloj situaciji sa referendumom. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i u intervjuu za TV1 je rekao kako će referenduma biti bez obzira na bilo čiju reakciju ili odluku.

„OHR ako bi nešto učinio, onda bi pokazao da je svrstan na jednu stranu i da provodi grubu političku silu. A i ako bi nešto učinio u smislu bilo kakve intervencije o referendumu, mi to ne bismo poštovali i naravno, održali bi referendum, tako da mu je to besmisleno“, rekao je Dodik te dodao:
„Referendum na pitanje 'Da li podržavate da se 9. januar slavi kao Dan RS?' će biti proveden 25. septembra i možete samo naveče da mi čestitate, ništa vam drugo ne preostaje.“

Da li je BiH pravna država

Komentarišući stavove Bošnjaka, ali i odlučnost Dodika da se ide u referendum, profesor javnog mijenja iz Banjaluke Mladen Mirosavljević naglašava da je trenutno sve što se događa oko referenduma test za Bosnu i Hercegovinu kao pravnu državu.

„Mislim da referendum ne može biti stvar političke volje i da se nalazi u raskoraku između političke volje i odluka najviših sudskih instanci. Ako neko tvrdi da je postupio i postupa po zakonu, neko drugi ko je nadležan za kontrolu tog zakona, treba da dokaže da neko krši zakon i ne postupa po njemu. Mislim da prizivanje OHR-a ne vodi ničemu, kao što ne vodi ni prijetnja održavanjem referenduma druge vrste na nekim drugim područjima. To može biti samo otvaranje Pandorine kutije da to bude uvod u održavanje niza referenduma kako se kome ćefne i da to bude uvod u formiranje budućih zajednica opština, samoupravnih, autonomnih oblasti koje smo odgledali pred početak rata kao ratno stanje. Tako da je po meni situacija sasvim jasna. Zna se po ustavu i zakonu kakve su čije nadležnosti, šta ko treba da provodi, a ostalo je sve stvar toga da li ili ne, Bosna i Hercegovina funkcioniše kao pravna država“, ističe Mirosavljević.

Na sastanku Koordinacije bošnjačkih političkih predstavnika u vlasti RS učestvovali su funkcioneri SDA Adil Osmanović, Sadik Ahmetović, Edin Ramić, te poslanici Kluba “Domovina” u Narodnoj skupštini RS-a, Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, te izabrani i imenovani bošnjački predstavnici iz RS.

Pred sastanak Ramiz Salkić je najavio i aktivnosti na pripremi apelacije Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Odluke o referendumu. Rekao je da očekuje i da se u narednih desetak dana organizuje širi sastanak svih izabranih i imenovanih zvaničnika Bošnjaka na lokalnom nivou u RS-u te predstavnika nevladinog sektora i inetelektualaca kako bi se poslala poruka da ne prihvataju, kako se naglašava, "teror većine“ u tom bh. entitetu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG