Dostupni linkovi

AP otkriva nove dokaze o proruskim vezama Trumpovog tima


Ilustracija
Ilustracija

Šef izbornog štaba kandidata republikanca za predsjednika SAD, Donalda Trumpa moguće je pomagao proruskoj vladajućoj partiji u Ukrajini da tajno prebaci najmanje 2,2 miliona dolara za uticajne lobističke firme u Vašingtonu 2012. godine.

Izvori agencije Associated press navode da je to urađeno tako da je zamaskiran pokušaj strane političke partije da utiče na politiku u SAD.

AP-ov izvještaj je uslijedilo nakon što je Trump već suočen s kritikama zbog naklonosti prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, te objave The New York Times-a o poslovnoj praksi do juče šefa njegovog izbornog štaba Paula Manaforta, za koga je navedeno da je primio više od 12 miliona dolara od proruskih stranka u Ukrajini uključujući i Partije regiona nekad vladajuće stranke bivšeg presjednika Viktora Junaukoviča koji je pobjegao u Rusiju 2014.

Trump je promijenio sastav svog štaba, ali je nejasno kako će to uticati na Manaforta koji je i dalje zvanično predsjednik izborne kamapanje.

Manafort i njegov poslovni saradnik Rick Gates, još jedan od stratega u Trumpom štabu, 2012. godine su radili za politički partiju tadašnjeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča koji je imao bliske veze s Moskvom.

Ljudi upoznati s Gatesovim poslovima rekli su da je u vrijeme kada su Gates i Manafort bili konsultanti Janukovičeve partije, Getes pomagao i zastupanje organizacije bliske Janikoviču preko dvije lobističke kompanije iz Vašingtona, Podesta grup (Podesta Group Inc) i Merkjuri (Mercury LLC).

Među lobiranjem je bio i rad na osporavanju neophodnosti da Kongres SAD usvoji rezoluciju koja bi trebalo da izvrši pritisak na ukrajinskog predsjednika da oslobodi uhapšenu političku rivalku Juliju Timošenko. Te lobističke kompanije su nastavile da rade dok Janukovič nije pobegao iz Ukrajinu u februaru 2014, pošto je svrgnut s vlasti.

O tim poslovima su govorili aktuelni i bivši zaposleni u Podesta grupi.

"Moja predpostvka je bila da radimo za Evropski centar" rekao je John Ward Anderson zaposlni u Podesta grupi za AP, dodajući da mu "nikada nije dat niti jedan razlog da vjeruje da su konsultanti Partije regiona" Viktora Janukoviča.

Getes je rekao za AP da su on i Manafort predstavili lobističke kompanije neprofitnom Evropskom centru (European Centre) i da su se povremeno konsultovali s njima o ukrajinskoj politici. On je rekao da je sve bilo zakonski i da nije bilo pokušaja da zaobiđu odredbe američkog zakona o registrovanju stranih agenata.

Šefovi obije lobističke firme rekli su da su zaključili da nisu bili u obavezi da svoje aktivnosti prijave Ministarstvu pravde SAD.

Jedna od kompanija s kojima su radili Manafort i Gejts ima dobre veze i s Demokratskom strankom.

Osnivač i predsjednik Podesta grupe, Tony Podesta, brat je stratega Demokratske stranke Johna Podeste, koji je sada šef štaba kandidatkinje za predsjednika SAD Hillary Clinton.

Šef Merkjurija Vin Weber je uticajan republikanac i bivši savjetnik predsjedničkog kandidata Mitra Romneya.

Weber je najavio da neće podržati Trumpa.


XS
SM
MD
LG