Dostupni linkovi

Svetski mediji: Srpski desničari interesantniji od Bidena


Potpredsjednik SAD Joe Biden u Beogradu
Potpredsjednik SAD Joe Biden u Beogradu

Potpredsjednik SAD Joe Biden, pred kraj svog mandata, napravio je veliki korak u popravljanju odnosa sa Srbijom, komentarišu američki mediji posjetu visokog američkog dužnosnika Beogradu. Prije svega se to odnosi na činjenicu da je Biden izrazio saučešće za civilne žrtve zračne kampanje koju je 1999.godine proveo NATO pakt predvođen SAD-om.

No, ožiljci bombardovanja još su očiti u glavnom gradu Srbije, piše izvještač CNN-a, baš kao i antiameričko raspoloženje desničara koji su protestvovali uzvicima podrške Donaldu Trumpu, jer bi "republikanski kandidat odveo Ameriku s puta intervenističke vanjske politike".

Mnogi Srbi i dalje zamjeraju NATO saveznicima zračne udare koji su provedeni kako bi se zaustavilo vrlo rašireno etničko čišćenje i ubijanje Albanaca na Kosovu, krajem devedesetih godina prošloga stoljeća.

Američki je potpredsjednik, međutim, učinio veliki korak na približavanju Washingtona Beogradu jer je "važno napraviti korak naprijed", piše New York Post.

"Nije to lak zadatak, naprotiv, biće teško jer imamo breme povijesti među nama", kazao je Joe Biden, koji je na Balkan stigao da bi uvjerio Srbiju da prihvati svoje bivšu pokrajinu Kosovo, kao samostalnu i suverenu državu, kaže se u Reutersovoj analizi.

No, najveći dio medija u svijetu bavio se protestima radikala Vojislava Šešelja, koji je svoje sljedbenike pozvao da izađu pred Predsjedništvo Srbije i podupru Donalda Trumpa.

Desničari i radikali nosili su majice s likom republikanskog kandidata za predsjedničke izbore u novembru i uzvikivali – "glasajte za Trumpa".

Osim video zapisa sa tog skupa, američki mediji prenose i Šešeljevu izjavu da je "Trump alternativa globalizaciji koji će razoriti stari centar moći u Washingtonu i podržati Rusiju".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG