Dostupni linkovi

Rusija nastavila vazdušne udare u Siriji iz baze u Iranu


Ruski avion koji je poletio iz baze u Iranu, izbacuje bombe na mete u Siriji
Ruski avion koji je poletio iz baze u Iranu, izbacuje bombe na mete u Siriji

Ruski vojni avioni nastavili su vazdušne udare na mete u Siriji koristeći vojnu bazu stacioniranu u Iranu, drugi dan zaredom.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je nekoliko aviona Su 34 napustilo Hamadan zračnu bazu u srijedu na sjeverozapadu Irana, da bi gađali mete u Siriji u provinciji Der el Zor, kao i da su se naknadno svi avioni vratili bezbijedno u bazu.

U saopštenju ministarstva se navodi da je "više od 150 militanata, uključujući i strane plaćenike ubjeno".

U međuvremenu izvor iz Ministarstva vanjskih poslova je naveo da je Moskva odbacila tvrdnje da je odluka Kremlja da izvodi vazdušne udare na mete u Siriji iz baze u Iranu, kršenje rezolucije UN.

"Američko tumačenje rezolucije Savjeta bezbjednosti UN je pogrešno i zbunjujuće" rekao je izvor ruskog ministarstva za Interfax u srijedu.

Nakon što je Moskva započela sa izvođenjem vazdušnih udara u utorak, 16. avgusta, portparol američkog State Departmenta, Mark Toner je rekao da ta operacija može prekršiti rezoluciju UN kojom se zabranjuje upotreba borbenih aviona u Iranu.

Predsjednik iranskog parlamenta, Ali Laridžani je izjavio da Rusija nema stalnu vojnu bazu u Iranu, ali je naglasio da Teheran ima "dobru saradnju sa Rusijom i da to naglašavaju jasno i glasno".

XS
SM
MD
LG