Dostupni linkovi

Sirijska provincija Idlib bombardovana u bici za Alep


Bombardovanje Alepa (ilustracija)
Bombardovanje Alepa (ilustracija)

Provincija Idlib na severozapadu Sirije, koju kontrolišu pobunjeničke snage, žestoko je bombardovana u nedelju tokom borbi pobunjenika i sirijske vojske za preuzimanja kontrole nad gradom Alepom, saopštila je sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

Opservatorija je navela da je na Idlib, jedno od poslednjih pobunjeničkih uporišta, izvršeno 26 vazdušnih udara, a pobunjenici pojačavaju ofanzivu za preuzimanje Alepa, odakle su u Idlib prebegle desetine hiljada civila.

Aktivistička mreža Lokalni komiteti za koordinaciju saopštila je da je ruska avijacija bombardovala gradove Džisr al-Šagur i Biniš, ali nije poznato na osnovu čega je identifikovala kome pripadaju avioni.

Moskva od septembra prošle godine sprovodi vazdušnu kampanju u znak podrške snagama lojalnim sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu, a rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da je šest ruskih bombardera dugog dometa poletelo iz baze u Rusiji kako bi na istoku Sirije gadjalo položaje džihadista Islamske države.

U napadima je poginulo više džihadista i uništena dva komandna centra, šest skladišta oružja, dva tenka i nekoliko borbenih vozila, navelo je ministarstvo u saopštenju, ne pominjući napade na Idlib.

Pobunjenici i sirijska vojska vode žestoke borbe i u provinciji Hama u centralnoj Siriji, a državni mediji prenose da su pobunjenici naneli velika oštećenja trafo stanici Zara, dok opozicioni tvrde da ona nije pogodjena.

Aktivisti Hama medija centra tvrde da su vladine snage izvele napade sa položaja oko trafo stanice da bi zauzele selo Zara i navode da ima struje u toj oblasti.

Borbe su nastavljene i oko provincije Alep, gde je, prema navodima aktivista i državnih medija, u subotu poginulo najmanje 49 civila, medju kojima i petoro dece.

Opservatorija je saopštila da su vladine snage u vazdušnim napadima na Alep u subotu ubile 40 civila, a Lokalni komitet za koordinaciju tvrdi da je u pobunjeničkim zonama najmanje 45 mrtvih.

U ofanzivi pobunjenika na Alep ubijeno je devet ljudi, a 22 osobe su ranjene, navode državni mediji i Opservatorija.

Alep, drugi grad po veličini u Sriji, podeljen je od 2012. godine na četvrti pod kontrolom pobunjenika i sirijskih snaga.

Najmanje 290.000 ljudi poginulo je gradjanskom ratu u Siriji, započetom 2011. godine.

XS
SM
MD
LG