Dostupni linkovi

Uklonjen 'Park mira' na mostu u Mitrovici


Počeli radovi na mostu na Ibru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Počeli radovi na mostu na Ibru

Radovi na rekonstrukciji glavnog mosta na Ibru koji deli severni i južni deo Mitrovice počeli su kako je i najavljeno u nedelju u 10 časova. Time je uklonjen tzv. Park mira koji je podignut pre dve godine na mostu.

Ovo ujedno označava početak radova na revitalizaciji mosta, koji podrazumeva rekonsturkciju mosta i njegovo otvaranje za saobraćaj do 20. januara 2017. godine.

Početku radova prisustvovao je i gradonačelnik Južne Mitrovice Avni Bahtiri, dok zvaničnika i predstavnika srpske strane, nije bilo.

Ukupna investicija iznosi 1,2 miliona evra koje će obezbediti EU. Građevinski radovi na mostu vršiće se pristupanjem gradilištu putem sa južne strane, potvrdila je EU.

“Obnova mosta, investicija vrednosti veće od 1,2 miliona evra, koji finansira Evropska unija, će u velikoj meri doprineti olakšanju kontakata ljudima u Severnoj Mitrovici, Južnoj Mitrovici i šire. Početkom sprovođenja ovog sporazuma, most u Mitrovici će postati simbol normalizacije odnosa među zajednicama na Kosovu“, saopšteno je iz Kancelarije EU.

FOTOGALETRIJA: Bageri u 'Parku mira'


Dodaje se i da će radna grupa, zajedno sa gradonačelnicima, redovno nadgledati i revidirati prevladavajuće političke i bezbednosne uslove u opštinama tokom i nakon procesa obnove.

Dobro je što se most otvara, mislim da je rešeno pitanje razgraničenja, dogovor je sa međunarodnom zajednicom da se izgradi džamija na delu gde je bila,rekao je govora gradonačelnika Južne Mitrovice novinarima na glavnom mostu.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, rekao je u subotu u saopštenju da je dogovorom o revitalizaciji planirano je da sa obe strane mosta, budu stacionirani punktovi KFOR-a, Euleksa i kosovske policije, koji će dodato obezbeđivati čitav prostor oko mosta kako bi predupredili eventualne nemile događaje, a pešačka zona biće dodato osigurana podizanjem kaskade, kako se ne bi moglo desiti da neko ko je zlonameran autom krene put pešačke zone, dok će regulacija saobraćaja levo i desno od mosta biti naknadno određena od strane lokalne smaouprave.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG