Dostupni linkovi

Ruski investitori, milionske utaje poreza u RS


Rafinerija
Rafinerija

Poreska uprava Republike Srpske otkrila je da sva preduzeća iz "Nestro grupacije", koja je u vlasništvu ruskih investitora utajila milionske iznose po osnovu poreza. Uprkos nalazu Poreske uprave, ali i nezavisnih revizora, raznim žalbama ovaj iznos je znatno umanjen. Stoga se postavlja pitanje - ko je za ovo odgovoran, jer dešavanja sa "Nestro grupom" i povezanim firmama, podsjeća na dešavanja u "Biraču", bivšoj fabrici glinice kod Zvornika koja je propala, a koju su svojevremeno kupili investitori iz Litve

Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča, "Nestro Petrol" i "Optima grupa" članice "Nestro grupacije˝ – ruske kompanije osnovane 2008. godine od "Neftegazinkor" ruskog naftnog giganta – međusobnim transfernim cijenama utajili su 5,5 miliona evra poreza (11 miliona maraka)

"Prema nalazima Poreske Uprave, u kontrolisanom periodu od 2005. do 2010. godine, Rafinerija nafte Brod zbog transfernih cijena morala je platiti 9,8 miliona maraka (4,9 miliona evra). Nakon toga uslijedila je žalba Odboru za rješavanje poreskih žalbi, koji je poništio rješenje Poreske uprave, i u ponovnom postupku naložio plaćenje obaveza tek oko 342.000 maraka (171 hiljada evra)", navodi se u saopštenju Poreske uprave Republike Srpske, te dodaje:

" 'Nestro Petrol' je od 2006. do 2011. godine, prema nalazima Poreske uprave, utajio 1,3 miliona maraka (650.000 evra), a po osnovu žalbi smanjili su taj iznos za 100.000 maraka (50.000 evra)."

Isti princip korišten je i u slučaju Rafinerije ulja Modriča gdje je poreski dug od oko 450.000 evra (900.000 maraka) smanjen za gotovo 100.000 evra (200.000 maraka).

Rafinerija
Rafinerija

U "Optima grupi" za period od 2008. do 2010. nije utvrđena utaja poreza, ali je vršena korekcija gubitka, a iz Poreske uprave nisu precizirali o čemu se radi.

Poreska uprava nakon 2011. godine nije više kontrolisala transferne cijene u ovim preduzećima.

Iz "Nestro grupe" su nam rekli da će se na ove navode oglasiti saopštenjem u narednom periodu.

Osim Poreske uprave, na postojanje transfernih cijena su upozoravali i nezavisni revizori iz revizorske kuće "Deloite".

"Društvo ima značajne transakcije sa povezanim pravnim licima. Iako rukovodstvo Društva smatra da Društvo posjeduje povoljnu i adekvatnu dokumentaciju u vezi sa transfernim cijenama, postoji neizvjesnost da se zahtjevi i tumačenja poreskih i drugih organa razlikuju od tumačenja rukovodstva", ocjenjeno je u izvještaju.

Godišnji promet od oko 600 miliona evra

Ekonomista Zoran Pavlović postavlja pitanje ko je odgovoran za tolerisanje poreske utaje.

"Očigledno je da u ovoj zemlji neko mora izgubiti posao – ili oni koji su radili u poreskoj upravi i oni koji su bili revizori, ili oni koji sjede u Odboru za rješavanje poreskih žalbi, organu koji je u stanju da smanji poresku obavezu deset puta, odnosno 10 miliona. Tako da bih prije postavio pitanje, kako radi taj Odbor za žalbe i koje ingerencije ima i po kom osnovu ima pravo da donosi odluke koje su u suprotnosti sa Poreskom upravom i nezavisnim revizorima", ističe Pavlović.

Zoran Pavlović navodi da se iz svega navedenog uočava sličnost sa slučajem zvorničkog "Birača".

"Tu postoje neki novčani transferi koji rade u korist vlasnika 'Nestro grupe' a na štetu društva. Ako oni odu, onda će ti kapaciteti ostati dužni. Ako posmatramo situaciju transfernih cijena, povezanih pravnih lica, vrlo je neobično da roditelji, odnosno 'Nestro grupa', buda vrlo bogata i ostvaruje dobitke, a da djeca, u ovom slučaju 'kćerke firme', ostvaruju enormne gubitke", ocjenjuje ekonomista Pavlović.

Treba napomenuti da "Optima grupa" preko koje ide sva nabavka i plasman nafte i ostalih proizvoda iz Rafinerije nafte Brod, Rafinerije ulja Modriča i lanca benzinskih pumpi "Nestro Petrol", ima ukupni akumulirani dug veći od 439 miliona evra (878 miliona maraka), a samo u prošloj godini je ostvaren gubitak od 68,5 miliona evra (137 miliona maraka).

Sa druge strane "Nestro grupacija", pod čijim okriljem su sve navedene firme, ima godišnji promet od oko 600 miliona evra i jedna je od najjačih kompanija u Bosni i Hercegovini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG