Dostupni linkovi

Turska: Stotine hiljada ljudi na skupu podrške Erdoganu


Veliki skup u Istanbulu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Veliki skup u Istanbulu

Stotine hiljada Turaka okupilo se na ulicama Istanbula na poziv predsednika Redžepa Tajipa Erdogana kako bi osudili neuspeli pokušaj vojnog udara u kojem je poginulo više od 270 ljudi.

Skup u Istanbulu prenosi se direktno u 80 turskih provincija. Na protestu koji označava kraj tronedeljnih mitinga pristalica vlasti nije dozvoljeno isticanje stranačnih obeležja, već samo turskih zastava.

Zvaničnicu su najavili da je "Okupljanje za demokratiju i mučenike" skup jedinstva turskog naroda. Verski zvaničnici i dvoje od troje lidera opozicije prisustvuju skupu, dok predstavnici Radničke partije Kurdistana (PKK) nisu pozvani.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan obratiće se okupljenima kasnije.

Više od 15.000 policajaca obezbeđuje skup, primetno je jako prisustvo specijalnih jedinica, a helikopteri nadleću centar grada, javila je agencija Anadolija.

Dnevnik Hurijet je objavio da će se na na Trgu Jenikapi na obali Bosfora okupiti i do 3,5 miliona građana.

Hiljade autobusa i više od 200 čamaca prevozi pristalice turskog predsednika do mesta održavanja protesta. Na ulazima je postavljeno 165 detektora za metal.

Za neuspeli prevrat Ankara optužuje prognanog imama Fethulaha Gulena koji je u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama, u Pensilvaniji.

Erdogan je u petak poručio da će jedan video bim za prenošenje događaja biti postavljen i u Pensilvaniji. "Poruka će stići i tamo", rekao je turski predsednik.

U pokušaju puča je poginulo 273 ljudi, a usledila je nemilosrdna čistka vojske, pravosuđa, prosvete i medija gde je, rekao je predsednik Erdogan, taj proces tek na samom početku.

XS
SM
MD
LG