Dostupni linkovi

BiH traži suspenziju zabrane izvoza u Rusiju


Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH
Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Nakon što je Rusija privremeno zabranila uvoz iz BiH zbog nepostojanja jedinstvenog državnog sistema kontrole kvaliteta proizvoda, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović za Klix.ba je kazao kako čine sve da se prevaziđe trenutna situacija s Rusijom.

"Danas je Uprava za zaštitu zdravlja bilja uputila poziv ruskoj strani da što prije posjete BiH i obiđu izvozne objekte. U ovom trenutku činimo sve da prevaziđemo situaciju s Rusijom, a tražit ćemo i suspendovanje zabrane izvoza", istakao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Podsjećamo, ruska veterinarska regulatorna služba "Rosseljhoznadzor" zabranila je uvoz proizvoda iz BiH, a prije svega zbog sumnje na reeksport preko BiH robe iz drugih zemalja.

Rusija naročito insistira na zdravstvenim certifikatima za voće i povrće, uz iznošenje zamjerki na nepostojanje jedinstvenog sistema kontrole kvaliteta proizvoda u BiH.

"Funkcionisanje kontrole, zdravstvene ispravnosti proizvoda, reeksport robe te kvalitetan nadzor važna su pitanja koja se sama od sebe nameću i o kojima će vjerovatno biti riječi prilikom dolaska ruske inspekcije", ističe Šarović.

Uspostavljanje jedinstvenog sistema kontrole proizvoda važno je i zbog izvoza proizvoda na tržište Evropske unije, koja također zahtjeva uspostavljanje tih mehanizama u BiH.

BiH u Rusiju najviše izvozi farmaceutskih proizvoda te voće i povrće.

XS
SM
MD
LG