Dostupni linkovi

EULEX provjerava ima li elemenata za novu istragu u slučaju 'prisluškivanja'


Ilustracija
Ilustracija

Misija EU na Kosovu za vladavinu prava, EULEX, odredila je svog tužioca u predmetu ‘Ministarstvo infrastrukture’ da izvrši procjenu sadržaja prisluškivanih razgovora i utvrdi postoji li sumnja da su informacije na osnovu kojih je istraga prekinuta proturječne.

Do ovoga je došlo nakon današnjeg sastanka državnog tužioca, Aleksandra Ljumezija sa glavnim tužilacem EULEX-a, Klaudiom Pala.

Izveštaj o procjeni biće potom predat državnom tužilaštvu i zavisno od njega, ukoliko nije izvršena istraga tih razgovora, formiraće se ekipa tužioca koja će verifikovati i analizirati sadržaj telekomunikacija kako bi se odlučilo da li postoje elementi o krivičnom delu za one koji su bili prisluškivani.

“Ukoliko se pronađu elementi za krivično djelo koji mogu biti predmet gonjenja, tužilaštvo će otpočeti istragu za ta krivična dela, nezavisno ko ih je počinio”, dodaje se u saopštenju.

Inače, ovaj sastanak je usledio dan nakon što je Državno tužilaštvo Kosova saopštilo da neće početi istragu u vezi sa prisluškivanjem telefonskih razgovora šefa parlamentarne grupe vladajuće Demokratske partije Kosova, Adema Grabovcija.

“Količina dokaza koji su bili predmet procjene međunarodnog tužioca nije bila dovoljna za podizanje optužnice”, kazao je Ljumezi.

Državni tužilac Aleksandar Ljumezi je na konferenciji za novinare rekao da su telefonski razgovori visokih zvaničnika ove partije bili predmet međunarodnog razmatranja, EULEX-ovog tužioca, a u slučaju Ministarstva za transport i infrastrukturuju iz 2011.

Kosovski portal Insajder ove nedjelje je saopštio da posjeduje više od hiljadu telefonskih razgovora Adema Grabovcija iz 2011. koji dokazuju njegov uticaj prilikom zapošljavanja u visokim državnim institucijama.

Portal tvrdi da Grabovci koordiniše sve nezakonske aktivnosti unutar partije, da zapošljava na stotine ljudi, bira članove različitih savjeta, direktore preduzeća i nezavisnih agencija.

XS
SM
MD
LG