Dostupni linkovi

Napad u središtu Londona, Khan upozorava na dodatni oprez


Iznošenje tijela ubijene žene, London, 4. kolovoza 2016.
Iznošenje tijela ubijene žene, London, 4. kolovoza 2016.

U središtu Londona u napadu nožem jedna žena je ubijena, dok je petero osoba ranjeno. Devetnaestogodišnjak koji je izvršio napad, je uhićen. Policija kaže da napadač ima određene mentalne probleme, ali ne isključuje ni terorizam. Gradonačelnik Londona Sadiq Khan poziva na oprez.

Pojačane policijske snage na ulicama Londona nakon sinoćnjeg napada nožem. Na mjesto događaja policija je stigla u svega pet minuta nakon poziva.

Pomoćnik ravnatelja Metropolitan policije Mark Rowley kaže da je scena bila stravična. Jedna žena je podlegla ranama na licu mjesta, ostali ranjeni i hospitalizirani, troje ih je još zadržano u bolnici.

"Uhapšen je 19-godišnjak. Trenutačno je pod policijskim nadzorom u bolnici. Prve indicije govore da se radi o mentalnim problemima, i to je glavna linija istrage. Ali, ostajemo otvoreni i drugim mogućnostima, kao što je terorizam, i to tek treba utvrditi istraga", kaže Rowley.

Istragu vode odjeli za ubojstva i antiterističko djelovanje. Istražuje se porijeklo mladića, kontakti koje je imao, prijatelji, poznanici, da li je imao policijski dosije.

Mjesto na kojem je došlo do ubojstva je inače uvijek puno turista i šetača, tu se nalazi hoteli, restorani, kafići, u blizini je British Museuma.

Gradonačelnik Sadik Khan upozorio je stanovnike Londona na dodatni oprez.

Sadiq Khan
Sadiq Khan

"Molim vas, prijavite bilo što sumnjivo. Mi smo oči i uši policije i snaga sigurnosti kako bi im pomogli da održe našu sigurnost na najvišoj razini", poručio je Khan.

Samo nekolio sati uoči napada na Russel Square-u, šef policije je najavio da će rasporediti dodatnih 600 specijalaca na ulice Londona. Prethodno je upozorio da militantna Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) traži radikalizirane osobe, sa mentalnim problemima, kako bi izvodili napade.

Razina opasnosti od terorizma u Britaniji ostaje na vrlo visokom, drugom stupnju, nakon napada u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj.

London je bio meta koordiniranih terorističkih napada 7. jula 2005. u kojima je ubijeno 52 ljudi. Jedna od bombi bila je detonirana u metrou na liniji King's Cross – Russel Square, a druga nedaleko istog trga.

Od tada je policija spriječila više pokušaja napada, ali bilo je incidenata sa ljudskim žrtvama.

Tako je muškarac koji je napao putnike u metrou u decembru prošle godine, početkom mjeseca osuđen na doživotnu robiju. Potvrđeno je da je patio od šizofrenije u trenutku napada, ali nije isključeno da je bio motiviran zbivanjima u Siriji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG