Dostupni linkovi

Definitivno ništa od izbora u Mostaru: Propao i dogovor i burek


Bakir Izetbegović i Dragan Čović
Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Građani Mostara će, po svemu sudeći, i ove godine ostati bez lokalnih izbora. U gradu na Neretvi nije se glasalo od 2012. godine zbog činjenice da se vladajuće Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica BIH već godinama ne mogu dogovoriti oko rješenja za izbore u ovom gradu.

Umjesto stvarnim problemima građana, izmjenama Statuta Grada Mostara koje je naložio Ustavni sud, predstavnici ove dvije partije uglavnom su pokušavali doći do što većeg broja vijećnika u Gradskom vijeću i njihove kontrole nad njima.

Četrdeset minuta uz dobar meni

Posljednji pokušaj da se dogovore i to na dan kada je istekao rok od 60 dana koji je Centralna izborna komisija odredila kao krajnji rok za organizaciju izbora u Mostaru 2. oktobra, propao je. Treba li uopšte pominjati da je i ovaj važan sastanak bio organizovan u kafani, da se jedan od političara nije pojavio, a drugi žali što je "propao dobar burek”?

Mostar, ilustrativna fotografija
Mostar, ilustrativna fotografija

Umjesto da su sjeli u neki od mnogobrojnih kabineta u državnom Predsjedništvu, dva člana kolektivnog šefa države Bakir Izetbegović i Dragan Čović trebali su se naći u kafani. I to, simbolično, na pola puta između Mostara i Sarajeva. Dragan Čović se nije pojavio na sastanku za koji je novinarima rekao da ga neće biti, no o tome nije obavijestio svog kolegu iz Predsjedništva.

Izetbegović mu je, pored činjenice da nije došao da razgovara o "važnim stvrima za državu", zamjerio i što je propustio dobru hranu koja je samo za njih bila spremna.

"Naši koalicioni partneri HDZ nisu došli na zakazani sastanak. Evo čekali smo ih nekih skoro 40 minuta. Time su propustili da sa SDA dogovore važni stvari za ovu zemlju, a propustili su i jedan dobar burek", kazao je Izetbegović ispred restorana gdje je čekao svoje koalicione partnere.

Tako smo umjesto jednog od najvažnijih političkih pitanja koje se provlači već osam godina – pitanja izbora u Mostaru, iako kako Izetbegović kaže oni nisu ni imali namjeru rješavati taj problem juče u kafani, dobili priču o bureku, raznim kafanama, hotelima, motelima i bosanskim specijalitetima kojima se domaći političari goste dok navodno rješavaju pitanja za dobrobit svih građana.

Od kladioničara zavisi

Za profesora Envera Kazaza ovakvo ponašanje i izjave pokazuju nepoštovanje prema državi i njenim institucijama.

Enver Kazaz
Enver Kazaz

"Činjenica da bosanskohercegovački političari ne uspijevaju da se dogovore ni u kafanama, pokazuje da njima interesi države nisu važni, nego njihovi lični, tajkunski i interesi elita koje predvode”, kaže Kazaz.

Priča o problemima među koalicionim partnerima SDA i HDZ mnogo je dublja no dobro je opisuju riječi: ustupak za ustupak. To je nakon što mu se koalicioni partner nije pojavio na zakazani sastanak u kafani, doduše ne otvoreno kazao i sam Izetbegović.

U osnovi, jedan od problema je Zakon o igrama na sreću oko kojeg koalicioni partneri ne mogu da se dogovore mjesecima. Pozadina svega je naravno ko će kontrolisati veliku dobit od kladioničara.

"Mi šest mjeseci pokušavamo da riješimo stvari sa kladionicama. Pa ko je strateški partner HDZ-u, vlasnici kladionica ili SDA, je li mi radimo za ovu državu ili kladioničare. Stvaraju se vještačke krize”, kazao je Izetbegović.

O Mostaru i izborima očito neće biti riječi dok se ne riješe pitanja koja SDA i HDZ više interesuju, jer haos koji je prouzrokovan u Mostaru političkim elitama apsolutno odgovara. Da nije tako potrudili bi se da provedu odluku Ustavnog suda koja je donijeta još prije šest godina, te da naprave makar funkcionalno Gradsko vijeće, koje bi građanima u Mostaru omogućilo da makar elementarne funkcije grada normalno rade.

Ambasadori: Još jedna jalova svađa

Analitičar Almir Terzić kaže da su bh. političari ovakvim ponašanjem oduzeli elementarno ljudsko pravo građanima Mostara.

"Da ima volje tih Mostaraca da tuže državu BiH sasvim je sigurno da bi svako pojedinačno od njih 90.000 na sudu, ne samo domaćem nego sudu Međunarodnom u Strazburu, dobio spor protiv BiH. Dakle, to je najbolja ilustracija kako se poigravamo ljudskim sudbinama u BIH, gdje možemo donijeti propise, odnosno ne donijeti u ovom slučaju, I uskratiti čak I elementarna prava građanima BIH”, objašnjava Terzić.

Maureen Cormack
Maureen Cormack

Na sve su reagovali i predstavnici međunarodne zajednice u BIH. U zajedničkom saopštenju ambasadori SAD i Velike Britanije u BIH Maureen Cormack i Edward Ferguson podsjećaju da se umjesto rješenjima za Mostar svjedoči još jednoj jalovoj svađi koja će samo dodatno štetiti međunarodnoj reputaciji BiH i njenih lidera.

"Kada smo na posljednjem sastanku u Vijeću za implementaciju mira razgovarali o Mostaru, jednoglasno smo osudili potpuni neuspjeh političkih stranaka da provedu presudu Ustavnog suda BiH kako bi se građanima Mostara osiguralo osnovno ljudsko pravo da glasaju po prvi put u osam godina. Bili smo također jasni kada smo kazali na kojim strankama je primarna odgovornost: na HDZ BiH i SDA”, navodi se u zajedničkom saopštenju dvoje ambasadora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG