Dostupni linkovi

Selaković: Reakcija EU na Vučićevo pismo 'više reda radi'


Nikola Selaković
Nikola Selaković

Ministar pravde Srbiije Nikola Selaković ocenio je danas da je reakcija Evropske unije (EU) povodom pisma premijera Srbije Aleksandra Vučića "više reda radi" i da nema nikakve suštine.

Povodom izjave portparolke Evropske komisije Maja Kocijančić da se pitanja pokrenuta u pismu srpskog premijera čelnicima Evropske komisije "tiču temeljnih i bespogovornih načela EU i očekuje se da im budu privržene zemlje članice EU i kandidati za članstvo", Selaković je rekao da je to "strogo formalna izjava".

"To je izjava više reda radi. Nema tu nikakve suštine", rekao je Selaković za Radio-televiziju Srbije (RTS).

On je naveo i da želi da veruje da će doći do drugačije reakcije EU, jer Srbija u "ovoj vrsti diplomatskog konflikta nikakvim svojim aktom nije isprovocirala Hrvatsku".

"U Hrvatskoj nema ni izvinjenja, nema ničega čime bi zvanična Hrvatska napravila otklon od onoga što se dešava", dodao je Selaković.

Vučić je u utorak uputio pismo predsedniku EK Žan-Klodu Junkeru, komesaru Johanesu Hanu i visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini, u kojem je rekao da se "u Hrvatskoj vodi ogoljena antisrpska politika".

Kocijančić je kazala da će Komisija odgovoriti na to pismo, u kojem Vučić takodje navodi da se u Hrvatskoj ukidaju presude zločincima iz drugog svetskog rata, dižu spomenici i rehabilituju zločinci.

XS
SM
MD
LG