Dostupni linkovi

Sirija: Poginuo Slovenac koji se borio na strani Kurda


Borci YPG u Kobaneu, Sirija, ilustrativna fotografija
Borci YPG u Kobaneu, Sirija, ilustrativna fotografija

Slovenac Martin Gruden, koji se u Siriji borio kao dobrovoljac na strani kurdskih snaga, poginuo je 27. jula u sukobima s Islamskom državom Iraka i levanta (IDIL) u okolici Manbidža, objavili su danas kurdski izvori i slovenački mediji, a prenela Hina.

Kurdska milicija YPG, poznata kao pešmerge, putem društvenih mreža objavila da su u ofanzivi na sirijski grad Manbij, koji je trenutno u rukama IDIL-a, poginula dva zapadna dobrovoljca, Slovenac Martin Gruden, poznat pod ratnim imenom Rodi Čekdari i Britanac Din Karl Evans, objavivši njihove fotografije u uniformama.

Slovenačka policija navela je da nema informacija o Grudenovoj smrti, ali da to proverava. Isti stav ponovilo je i slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova, ne želeći da komentariše vest.

Hina navodi da je nekoliko je mlađih slovenačkih državljana, uglavnom preobraćenih u islam, učestvovalo u ratu u Siriji, uglavnom na strani militanata, a jedan od njih je nedavno nakon povratka u Sloveniju izručen Italiji zbog istrage u kojoj se sumnjiči da je u toj zemlji regrutovao borce za IDIL.

XS
SM
MD
LG