Dostupni linkovi

Izetbegović u Novom Pazaru: I Vučić i Nikolić idu u Banjaluku


Bakir Izetbegović u Novom Pazaru
Bakir Izetbegović u Novom Pazaru

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) i lider Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Bakir Izetbegović ocenio je danas u Novom Pazaru da dolaskom u ovaj grad nije zaobišao Beograd.

On je nakon sastanka Koordinacije SDA iz regiona, koju čine SDA BiH, SDA Sandžaka, SDA Hrvatske, Bošnjačka stranka Crne Gore, SDA Kosova i SDA Makedonije, rekao da je ovo prvi put posle 26 godina da dođe u Novi Pazar.

"Trebao sam doći u Novi Pazar i ranije, ali su me sprečavali sukobi koje smo tu imali među Bošnjacima u Sandžaku i čekao sam da se to stanje smiri i ocenio da je sada pravi momenat. Svedoci smo da često predsednik Srbije Tomislav Nikolić ili premijer Aleksandar Vučić dolaze u Trebinje i Banjaluku, a mi to ne smatramo zaobilaženjem Sarajeva, a ovo je jedna te ista stvar", rekao je Izetbegović.

Poseta Novom Pazaru
Poseta Novom Pazaru

On je ocenio da su Bošnjaci stasali u bitan politički faktor u svim zemljama bivše Jugoslavije, bez kojeg niko ne može praviti kalkulaciju za budućnost.

“Bošnjaci su za vreme ovog jakog četvrt veka prešli istorijski put vredan jednog stoleća, jer su odbranili svoje pravo na egzistenciju na ovim prostorima, ravnopravnost, vratili svoje nacionalno ime, ime svog jezika, odbranili pravo na samosvojnost i posebnost, vratili državnost u BiH nakon 450 godina, napravili vojsku itd...".

"Ima još mnogo toga što valja učiniti, deo pitanja koji su bili razlog formiranja SDA širom bivše Jugoslavije, a to je borba za ravnopravnost našeg naroda, a nastaju i novi problemi koje donosi novo vreme. SDA će se kroz čitav region, kroz koordinaciju i saradnju, zalagati za mir, pomirenje, kažnjavanje zločinaca koji su učinili zločine našem narodu, zalagaćemo se za pravilno tumačenje naše vere i identiteta", rekao je Izetbegović.

On je rekao da su na sednici Koordinacije SDA iz regiona snažno ogradili od ekstremizma, terorizma i nasilja koji neki čine u ime islama.

"Mi Bošnjaci na Balkanu živimo jedan inkluzivni islam koji je pružene ruke prema svim ostalim narodima i verama i kao takvu našu veru želimo i da sačuvamo", rekao je Izetbegović.

Izetbegović boravi u Novom Pazaru u pratnji šireg državnog rukovodstva, među kojima je i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Oni su nakon sastanka Koordinacije SDA iz regiona prisustvovali svečanoj sednici Bošnjačkog nacionalnog veća, na kojoj je Zvizdić rekao da se Bošnjaci u Sandžaku mogu osloniti na BiH, koja će pomoći razvoj ove regije, ali i drugih krajeva gde žive Bošnjaci.

Razgovarali su i sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem o unapređenju ekonomske saradnje.

"Razgovarali smo pre svega o kulturnoj, obrazovnoj, a najviše ekonomskoj saradnji. Znamo da se veliki broj građana Novog Pazara i Sandžaka odselio i živi u Bosni i Hercegovini, da su tamo uspešni biznismeni i želja nam je da ih upoznamo sa potencijalima za ulaganje u ovaj kraj", rekao je Biševac novinarima nakon sastanka.

Susret Bakira Izetbegovića i gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca
Susret Bakira Izetbegovića i gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca

Izetbegović je rekao da je potrebno ekonomski konkretizovati jake emotivne, kulturne, istorijske i identitetske veze BiH i Sandžaka.

"Za uspostavljanje i jačanje ekonomskih veza neophodna je pomoć vlasti Srbije i Bosne i Hercegovine, ali lokalne samouprave u Novom Pazaru. Trebaju nam dobri projekti koje možemo zajednički realizovati kako bi se mladi Sandžaka zaposlili", rekao je Izetbegović.

Oni su potom prisustvovao i svečanoj skupštini SDA Sandžaka, čiji je lider od osnivanja Sulejman Ugljanin.

Izetbegović i Ugljanin su u obraćanju prisutnima rekli da je ova stranka važan i poželjan faktor regionalne stabilnosti i saradnje na Balkanu.

"To mi je rekao i premijer Vučić pre mesec i po dana, da se bez SDA Sandžaka ništa ne može rešiti između Srbije i Bosne i Hercegovine, kao ni između Srba i Bošnjaka. Mi smo se aktivno legitimisali da predstavljamo interese Bošnjaka, da štitimo njihova prava i rešavamo njihova značajna pitanja", rekao je Ugljanin.

On je istakao da je ovo partija Bošnjaka, ali i drugih građana koji prihvataju njen statut i program, a da se njena filozofija zasniva na opštoj deklaraciji Ujedinjenih nacija o pravim čoveka.

"Naši glavni prioriteti su zalaganje za evropske i evroatlantske integracije Srbije i susednih zemalja regiona, reforma političkog sistema Srbije, suštinska decentralizacija i regionalizacija zemlje. Zalagaćemo se i dalje za donošenje novog manjinskog ustavnog zakona, dopunu Akcionog plana za manjine za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Srbije i rasvetljavanje svih zločina nad Bošnjacima u Sandžaku od 1990. godine i njihovo kažnjavanje", rekao je Ugljanin na Skupštini stranke kojoj su prisustvovali brojni gosti, među kojima su bili i ambasadori Turske i Libije u Beogradu Mehmet Bozaj i Šradi Tadžuri.

Ugljanin je dodao da Srbija treba da koristi znanje i iskustvo u održivom razvoju nedovoljno razvijenih područja Republike Turske.

"Radujem se našoj daljoj saradnji sa Turskom, a narodu ove zemlje čestitam na jedinstvenosti kojom su ostali uz predsednika države Redžepa Tajipa Erdogana. Nećemo tražiti od Turske socijalnu pomoć, ali su nam potrebna njihova iskustva u održivoj razvoju i pomoć u njihovom stanju", rekao je Ugljanin.

Bakir Izetbegović je na ovom skupu rekao da je poslednji put u Novom Pazaru bio pre 26 godina, kada je kao vozač doveo oca, Aliju Izetbegovića, na osnivačku skupštinu SDA Sandžaka.

Obraćanje Bakira Izetbegovića
Obraćanje Bakira Izetbegovića

"Sećaću se dok sam živ te energije, posvećenosti i prisutne ogromne mase ljudi. Ovo je za mene dan sećanja i jakih emocija, mnogi koji su tada bili prisutni su i danas tu, a mnogih više i nema. Nisam ovde bio 26 godina, ali je Sandžak sve vreme bio uz mene, uz Aliju, uz SDA… Vi ste ljudi posebne vitalnosti i snage, vruće krvi i snažnog potencijala i prisutni ste u svakom segmentu društvenog života BiH. Intelektualci, akademici, profesori, političari, novinari i mnogi drugi iz Sandžaka koji žive u Bosni su joj i dalje verni, čak i kada su mnogi koji su rođeni u njoj odlazili. Nikada nisam sreo Bošnjaka iz Sandžaka kome nešto nije jasno kada su u pitanju osnovne stvari vezane za našu veru i narod", kazao je Izetbegović.

SDA Sandžaka je, kao deo političke organizacije za bivšu SFRJ, sa centralom u Sarajevu, zvanično osnovana 29. jula 1990. na gradskom stadionu u Novom Pazaru, a na Osnivačkoj skupštini tada je govorio osnivač SDA Alija Izetbegović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG