Dostupni linkovi

Kraj Vlade izbornog povjerenja?


Skupština Crne Gore, Podgorica, 2016.
Skupština Crne Gore, Podgorica, 2016.

Najviši funkcioneri opozicione "trojke" najavljuju napuštanje Vlade izbornog povjerenja, poslije dva mjeseca rada, optužujući premijera Mila Đukanovića da krši Sporazum o fer i slobodnim izborima. Premijer je odbacio te optužbe, a opstanak ili rastanak aktuelne Vlade zavisi od strateških odluka iz oblasti energetike o kojima će se raspravljati narednih dana.

Lider Građanskog pokreta URE Žarko Rakčević poručio je danas da će ukoliko Skupština Crne Gore zahvaljujući vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS) usvoji novi ugovor sa italijanskim partnerom u Elektroprivredi (EPCG) "A2A" to značiti kršenje sporazuma o Vladi izbornog povjerenja.

"Ako se to dogodi", Rakčević optužuje premijera Mila Đukanovića i vladajuću "DPS da unilaterlno krši sporazum" o Vladi izbornog povjerenje.

"Izglasavanjem ugovora sa 'A2A' i odbijanjem izmjena medijskih zakona koruptivnom većinom u Parlamentu sruši sporazum Građanski pokret URA će u najkraćem roku na svojim organima se izjasniti o izlasku iz Vlade izbornog povjerenja", najavljuje Rakčević.

Na pitanje da li je to stav tzv. opozicione trojke URE, SDP Ranka Krivokapića, i Demosa Miodraga Lekića, Rakčević odgovara: "Nijesmo donijeli kolektivnu odluku ni kad smo potpisali sporazum, nego je svako na svojim organima donio odluku da podržava sporazum. Tako je vjerovatno logično kad smatramo da se sporazum ljulja iz osnova, da se ne poštuje, da se individualno donose odluke. Normalo mi ćemo imati konsultacije jer je to elementarna obaveza sa kolegama iz Demosa i iz SDP, ali će svako donositi svoju odluku. Dakle, ja govorim ovdje u ime URE. Ovo je jedna želja i uozorenje kolegama iz DPS-a da ne bi bilo dobro da naruše sporazum".

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić je u srijedu u Bijelom Polju optužio premijera Mila Đukanovića da želi da sruši sporazuma izbjegavajući konsenzualne odluke o strateškim ekonomskim pitanjima kao što je EPCG.

Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić

"Premijer očigledno hoće da sruši sporazum i pobjegne od kontrole. Moramo naći način izlaska iz Vlade koji će kazniti premijera. On mora ispoštovati što je potpisao", rekao je Krivokapić.

Neposredan povod, za izlazak opozicione trojke iz Vlade izbornog povjerenja, je strateška odluka o novom ugovoru između Vlade i italijanske kompanije "A2A" o Elektroprivredi Crne Gore, za koji opozicija tvrdi da je štetan po državu, a Đukanovićev dio Vlade da omogućava dalji razvoj energetskog sektora u Crnoj Gori.

Pored ovoga, prethodna dva mjeseca postojanja Vladu izbornog povjerenja karakterisalo je duboko nepovjerenje između opozicionih ministara i Đukanovićevog dijela Vlade.

Sve je kulminiralo prethodnih dana kada su na dnevni red Parlamenta stigli Vladini prijedlozi o EPCG, izgradnji drugog bloka Termoelektrane Pljevlja (TE) i davanje u dugoročni zakup plaže Buljarica. Opozicija smatra da je je aktuelna Vlada tehnička i da ne može donositi strateške odluke, pogotovo bez pristanka opozicionih ministara.

Najave lidera tri opozicione stranke da će aktuelizovati izlazak iz Vlade, prokomentarisao je potpredsjednik Vlade Duško Marković koji je upozorio da to ne bi doprinijelo ostvarivanju cilja na kojem se mukotrpno mjesecima zajedno radilo.

Prema Markoviću, ugovor o "A2A" ne bi smio biti razlog da propadne politički model koji pruža novu političku perspektivu u Crnoj Gori.

Upitan, šta ako se desi da opozicioni predstavnici ipak izađu iz Vlade, te kakve će biti političke posljedice, Marković je kazao da eventualna takva odluka podrazumijeva odgovornost onih koji se na to odluče, te da jedna od opcija može biti bojkot.

Podsjetimo, premijer Đukanović je prije tri dana odbacio mogućnost konsenzusa oko ključnih strateških odluka unutar Vlade, precizirajući da neće dozvoliti paralisanje Vlade niti će, kako je kazao, bilo koga pospješivati da iz nje izađe.

"Imate Vladu koja odlučuje tako kako svaka Vlada odlučuje. To, naravno, znači da treba pokazati maksimalan senzibilitet za ljude koji su prihvatili pruženu šansu da uđu u Vladu. Ne očekujte od mene da dozvolim da kada se uđe u Vladu, da se uđe, da bi se paralisala Vlada. Ne. U Vladu se ulazi da bi se radilo - to je sve. Prema tome nema paralize, niti istjerivanja niti pospješivanja nekog da izađe. Moj interes je da ova Vlada obavi svoj posao do izbora", kazao je Đukanović.

Podsjetimo, Vlada izbornog povjerenja je formirana nakon višemjesečnih pregovora vlasti i opozicije o rješavanju duboke političke krize kada je, uz pomoć međunarodne zajednice, dogovoreno da dio opozicije uđe u Vladu i institucije kako bi se obavile pripreme za fer i slobodne izbore.

Vujović: Opozicija će biti primorana da izađe iz Vlade

Potpredsjednik Vlade iz redova opozicije Milorad Vujović u razgovoru za RSE kaže da opozicija mora napustiti Vladu ukoliko se nastavi kršenje sporazuma o slobodnim i fer izborima. Vujović komentariše ponašanje i stavove premijera kao jednog od potpisnika sporazuma, osvrće se na optužbe da opozicija traži alibi za napuštanje Vlade i saopštava svoj stav oko naboljeg modela opozicionog nastupa na izborima.

RSE: Gospodine Vujoviću, jedan od lidera trojke Ranko Krivokapić juče je maltene nagovijestio izlazak iz Vlade nakon komentara premijera Đukanovića da ne daje pet para za upozorenja koja dolaze iz te tri stranke. Kakav utisak Vi imate oko čitave situacije, kao nestranačka ličnost, i mislite li da je izlazak iz Vlade jedini odgovor na čitavu situaciju?

Milorad Vujović
Milorad Vujović

Vujović: Prvo bih prokomentarisao izjavu gospodina Đukanovića, uz napomenu da iznosim svoj lični stav. Odlično znam da gospodin Đukanović odavno i ne daje pet para za ovaj narod i državu Crnu Goru, zato mi se čini i da jesmo tu đe jesmo. Nažalost, gospodin Đukanović odavno ne daje pet para ni za ono što sam kaže, obeća i potpiše. Poput obećanih 40.000 radnih mjesta, poput obećanja o procesuiranju određenih kriminalnih radnji koje je najavljivao, poput obećanja o pronalaženju počinilaca određenih krivičnih djela, poput kršenja sporazuma o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore koji je, kao što znate, i on sam potpisao.

Čini mi se da postoji jedna bitna razlika između njih i nas, što mi držimo riječ, vjerujemo u obećanja i trudimo se da vratimo povjerenje građana Crne Gore u datu riječ. Zato, ako se nastavi sa kršenjem onoga što je zajednički potpisano, opozicija mora i čini mi se da je neophodno da izađe iz Vlade.

RSE: Kap u čaši je bio ugovor sa "A2A" koji opozicija smatra jednim od najvažnijih državnih poslova oko kojih bi se odluka na vladi morala donijeti konsenzusom. Premijer, međutim, kaže da se konsenzus, citiraću ga, ne pominje ni jednom rječju u sporazumu i da nijedna vlada na svijetu ne funkciniše tako.

Vujović: Koja Vlada u svijetu funkcioniše na taj način ja ne znam, ali pretpostavljam da postoje konsenzusi u načinu odlučivanja i kod drugih Vlada. Ali znam, ono što je činjenica, a mogu Vam to i poslati, da u samom integralnom tekstu sporazuma koji je, ponavljam, pored drugih predstavnika političkih partija potpisao i premijer Đukanović, apsolutno decidno stoji da o bitnim zakonima i da se kod donošenja bitnih odluka, od vitalnog interesa za Crnu Goru, konsenzus podrazumijeva. Ovo sam parafrazirao, ali Vam mogu integralni tekst dostaviti, to je poglavlje – jedan.

RSE: Tim prije, kako onda komentarišete izjavu premijera da se konsenzus u sporazumu ne pominje jednom rječju.

Vujović: Kako je mogu drugačije komentarisati nego da to nije tačno. Pretpostavljam da gospodin Đukanović u trenutku nije imao uvid u taj sporazum, iako ga je prethodno sam potpisao. A samo usaglašavanje, iako ja nijesam učestvovao u pripremi tog akta, je trajalo nekih šest mjeseci. Sam pravni dio je odnio dosta finog vremena, a i ova stavka oko koje pričamo je bila predmet detaljnih rasprava. Dakle, nije se baš lako došlo do nje kako su me obavijestili učesnici samog toka sporazuma i utvrđivanja teksta.

RSE: Šta kažete na kontra optužbe – da dižete dramu i da tražite alibi za izlazak iz Vlade je nijeste uspjeli da pronađete dokaze za izborne malverzaije koje ste najavljivali?

Vujović: To nije tačno, ne tražimo alibi, a jesmo puno toga otkrili, a ja ću Vas podsjetiti samo na neke bitne detalje. Podsjetimo se priče oko dodjele stanova javnim funkcionerima, oko identifikovanja poreskog duga, nepreduzimanja mjera za naplatu tog poreskog duga, priče oko povraćaja doprinosa od obaveznog socijalnog osiguranja, gdje je država najplatežnijoj strukturi građana, javnim funkcionerima, direktorima, članovima bordova, povratila u posljednjih sedam - osam godina nekih dvadeset i kusur miliona. Sjetimo se četiri krvične prijave za zloupotrebu službenog položaja, afere Jelić, nezakonitih zapošljavanja, nezakonite raspodjele određenih sredstava i tako dalje. Naravno, biće toga još.

RSE: Bez obzira na to da li ćete sjutra izaći iz Vlade ili ne, da li bi ukrupnjavanje opozicije u susret izborima bio mudar potez.

Vujović: Svakako. To je moj lični stav, da se apsolutno mora stvoriti jedna antiteža DPS-u koja mora obuhvatiti sve građanske opozicione i druge partije koje drugačije razmišljaju i kojima je interes Crne Gore i njen ekonomski i drugi preobražaj cilj. Na kraju, po ovoj formuli, to je vjerovatno nešto što doprinosi optimalizaciji datog glasa i najboljem rezultatu.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG