Dostupni linkovi

EK: Poljskoj tri mjeseca za usklađivanje zakona s EU


Frans Timmermans
Frans Timmermans

Evropska komisija (EK) je pozvala Poljsku da u iduća tri mjeseca provede mjere za zaštitu ovlasti Ustavnog suda, pojačavši pritisak na euroskeptičnu poljsku vladu da poštuje demokratske standarde EU-a.

Taj je potez uslijedio nakon mjeseci uglavnom besplodnih diplomatskih napora otkako je poljska Stranka prava i pravde (PiS) pobijedila na izborima u oktobru prošle godine i nametnula izmjene zakona o Ustavnom sudu i poljskim javnim medijima.

"Unatoč dijalogu s poljskim vlastima koji se vodio od početka godine, Komisija smatra da glavna pitanja koja ugrožavaju vladavinu zakona u Poljskoj nisu riješena", izjavio je Frans Timmermans, zamjenik čelnika Europske komisije, na tiskovnoj konferenciji.

Podsjećamo, poljska konzervativna vlada je po dolasku na vlast donijela nova pravila o funkcioniranju Ustavnog suda, prema kojima je za donošenje odluke umjesto obične potrebna dvotrećinska većina od ukupno 15 sudaca te je potreban kvorum od 13 sudaca umjesto dotadašnjih 9.

Propisuje se i da mora razmatrati predmete kronološkim redom kojim ih je zaprimio.

Nova je vlada odbacila nove suce koje je imenovala prethodna vlada.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova oštro je odgovorilo i poručilo Briselu da preuranjenim potezima EK gubi autoritet.

XS
SM
MD
LG