Dostupni linkovi

Hodžaj: Reakcija turske ambasade neprihvatljiva


Enver Hodžaj
Enver Hodžaj

Ministar spoljnih poslova Kosova, Enver Hodžaj, izjavio je za RSE da je verbalna nota Ambasade Turske u Prištini “neobična, neprihvatljiva i istovremena prekomerna reakcija“.

Hodžaj je kazao da Kosovo poštuje slobodu izražavanja, slobodu štampe i mišljenja, a objavu novinara Berata Bužalje ocenio je satiričnom bez političke namjere.

Turska ambasada u Prištini pozvala je vladu Kosova da preduzme mere protiv kosovskog novinara zbog šaljivih komentara objavljenih na Facebook-u, povodom neuspješnog vojnog udara u Turskoj, preneo je Reuters. Novinar i urednik portala Gazeta Expreš, Berat Bužalja, poznat po satiričnim objavama, na Facebook-u je u noći kada se odvijao vojni udar napisao:„Pozivam građane Republike Kosova koji su u Turskoj na odmoru da se pridruže vojsci“.

Ambasada se u pismu upućenom Ministarstvu spoljnih poslova pozvala na Zakon o sprečavanju učešća građana Kosova u stranim ratovima, odnosno na član koji predviđa kaznu od šest meseci do pet godina zatvora zbog poziva na učešće u stranim sukobima preko socijalnih mreža.

„Po mom mišljenju, ovo je bila prekomerna reakcija Ambasade Turske u Prištini, i sa mog stanovišta, spoljna politika jedne zemlje nije ništa drugo osim produžetak ili proširenje unutrašnje politike. Naš ustavni i politički sistem, naša politička kultura i naši euroatlanski napori govore da mi poštujemo slobodu mišljenja, slobodu izražavanja i slobodu štampe i u tom smislu sam shvatio i reakciju g. Bužalje, koja je sadržala više sarkazam nego neku političku poruku“, kazao je Hodžaj.

On je dodao da će ministarstvo tokom narednih dana razgovarati sa Ambasadom Turske u Prištini.

„Ja sam uspeo da razgovaram sa ambasadoricom, i naš stav je da se ni vlada Republike Kosova niti iko drugo može mešati u posao pravosuđa. Mi smo demokratska zemlja“, dodao je on.

XS
SM
MD
LG