Dostupni linkovi

Otpetljavanje budvanskih afera: Kako vratiti otuđene milione?


Budva
Budva

Dok Viši sud nastavlja da usvaja sporazume o priznanju krivice u budvanskim aferama, Opština i dalje čeka na milione koji bi trebali da ublaže makar dio štete koje su malverzacijama nanijete gradskoj kasi.

Iako su sudski procesi protiv doskorašnjeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića i članova njegove najuže familije mjesecima glavna tema u Budvi, rijetki su zvaničnici koji o tome javno govore, a iz opozicionih redova su skeptici prema dosadašnjim rezultatima sudskih istraga i sporazumima o priznanju krivice, od kojih je onaj sa Milošem – sinom Svetozara Marovića – sada potvrđen na Višem sudu.

"To su tek počeci otkrivanja. Mi smatramo da će biti daleko većih afera nego što su ove sada. Građani nemaju dovoljnu satisfakciju vraćanjem dijela otuđenog novca u budžet, jer su deset godina bili taoci DPS-a", kaže Krsto Rađenović, opozicioni odbornik Socijalističke narodne partije (SNP).

Miloš Marović je priznao učešće u nezakonitoj prodaji zemlje u selu Prijevor, čime je Opština Budva oštećena za oko 1,4 miliona eura. Nagodbom sa Tužilaštvom, Miloš Marović će u zatvoru provesti godinu dana i platiti državi 380.000 eura. Rok je tri mjeseca od pravosnažnosti presude.

"Kao garanciju da će uplatiti taj novac, on je stavio hipoteku na određene nepokretnosti koje su u vlasništvu njegovih rođaka i prijatelja. To je garancija da će, u slučaju da ne bude imao novčanih sredstava, ta nekretnina pripasti državi Crnoj Gori, koja je u dvostrukoj vrijednosti koju je moj branjenik bio dužan da plati na ime protivpravne imovinske koristi", objašnjava Marovićev advokat Zdravko Begović.

Budva
Budva

U međuvremenu, Opština Budva još čeka na procedure koje će joj omogućiti da proda poslovno-stambene prostore vrijedne 19,5 miliona eura, nakon što je Viši sud prihvatio sporazum Tužilaštva i Gorana Bojanića, direktora kompanije "Trejd junik" (vlasništvo biznismena Mirka Latinovića, op.a.) o priznanju krivice u aferi TQ Plaza.

Predsjednik Opštine Srđa Popović očekuje da se dio otuđenog novca vrati i kroz nagodbe sa okrivljenima u slučajevima Copyright i Gugi Komerc.

"Čekamo da katastar završi svoju obavezu kako bismo mogli da prodamo objekte u TQ Plazi, imamo obećanja da će to biti ovih dana. A na osnovu priznanja krivice u nekim drugim slučajevima, očekujemo sredstva od Copyright-a i Gugi Komerca", izjavio je Popović.

Novac utrošiti u infrastrukturne objekte

Podsjetimo, Dragan Marović, brat Svetozara Marovića, potvrdio je u ponedjeljak na Višem sudu da je odgovoran za malverzacije u dvije budvanske afere kojima je firma Gugi komerc oštetila Opštinu Budva za oko 3,7 miliona eura. Vlasnik te firme Branislav Savić je prošle sedmice izašao iz petomjesečnog istražnog zatvora, a mediji su objavili još nepotvrđene informacije da se nagodio sa Specijalnim tužilaštvom o priznanju krivice u višemilionskim malverzacijama.

Vraćanje otuđenih miliona je jedina nada da bi lokalna uprava mogla da u dogledno vrijeme plati dio dugova u koji je zapala jedna od nekada najbogatijih, a danas najzaduženijih opština.

Prema ocjeni odbornika Građanske akcije Božidara Vujičića, od toga će zavisiti i vraćanje povjerenja građana u lokalne institucije.

"Ako bi to bilo jasno i transparentno, da se zna koliko je novca uplaćeno i đe se troši – to bi bio prvi korak u vraćanju povjerenja građana u pravnu državu. Taj novac bi trebalo da se utroši u infrastrukturne objekte, da građani vide da se njihov novac troši za javno dobro, a ne da se njihov novac potkrada i odlazi u private džepove", konstatuje Vujičić.

Naredne sedmice očekuje se prvo ročište koje je Viši sud zakazao Svetozaru Maroviću. Bivši zvaničnik DPS-a priznao je Tužilaštvu da je bio na čelu kriminalne grupe koja je u osam korupcionaških predmeta oštetila opštinski budžet za više desetina miliona eura.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG