Dostupni linkovi

Obama: Trumpova apokaliptična vizija SAD ne odgovara stvarnosti


Barack Obama
Barack Obama

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama izjavio je u petak da apokaliptična slika Amerike koju je predstavnio Donald Trump, kandidat Republikanske stranke za šefa države, "ne odgovara stvarnosti" koju vide Amerikanci.

"Ta ideja da je Amerika na ivici kolapsa, ta vizija opšteg nasilja i haosa, to stvarno ne odgovara onome što ljudi doživljavaju", rekao je Obama na konferenciji za novinare poslije sastanka sa predsjednikom Meksika Enriquom Penom Nietom.

"Ne mogu se donositi dobre odluke, ako su zasnovane na strahu i ako se ne zasnivaju na činjenicama", rekao je on.

"Amerika je mnogo manje nasilna nego što je bila prije 20 ili 30 godina, a imigracija je mnogo manji problem ne samo nego što je bila prije 20 ili 30 godina, nego i od kada sam postao predsjednik", mada "to ne znači da smo riješili sve probleme", rekao je Obama.

Imigracija, stopa ilegalnih imigranata u Sjedinjenim Američkim Državama "danas je dvije trećine manja u odnosu na dane kada je Ronald Reagan bio predsjednik".

"Mi imamo daleko manje ilegalnih radnika koji dolaze preko granice nego 1980-h ili 1990-ih godina ili kada je George Bush bio predsjednik. To je činjenica", rekao je on.

XS
SM
MD
LG